Mersin Arıcılar Birliği Anamur Temsilcisi Cafer Deniz, tüketicileri sahte bal konusunda uyardı.
Deniz, arının kovanından çıkan hiç bir şeyin sahte olamayacağını, ancak insanların yaptığı üretimlerin sahte olabileceğini belirterek, şunları söyledi:
“2 türlü sahte bal vardır. Çeşitli adlarla kavanozlarda albenisi yüksek bal gibi görünen, bal aromalı şuruplar vardır. Özellikle bunlar nişasta bazlı şekerden elde ediliyor. Nişasta bazlı şekerden elde edilen bu şuruplardan hastalara bir kaşık verildiğinde bir saat içinde bütün bağışıklık sistemini felç edebilir, hatta ölüme götürebilir”
İkinci tür sahte balın merdiven altlarında üretildiğini ifade eden Deniz, açıklamısını şöyle sürdürdü:
“Kenarda köşede koyu renkli bal görüyoruz. Sorduğumuzda kestane balı olduğu söyleniyor. Bunlar kesinlikle merdiven altı ürünlerdir. Bunlar arılar tarafından değil, insanlar tarafından glikozdan üretilmektedir.”
Gerçek bala nasıl ulaşılabileceğini de anlatan Deniz, şöyle devam etti:
“Tanıdık arıcıdan yada Tarım Bakanlığı’ndan onaylı olan bal alınmalıdır. Halk arasında donan balın sahte olduğuna dair bir inanış var. Bu gerçek değildir. Türkiye’de sadece iki bal donmaz. Bunlardan birisi çam balıdır. Özelliği ise salgı balı olması ve fraktoz oranının yüksek olmasıdır. Diğeri ise 100 ile 300 arası rakımda saf kestaneden üretilen balıdır. Ancak kestane balının içerisine orman gülü, kekik, çalı çileği gibi çeşitli çiçekler girerse o bal donar.
Krema haline gelmiş donan çiçek balları güvenle yenilebilir. Çünkü çiçek oranı yüksek olduğu için besleyicidir. Enzimler nedeniyle bu bal kristalize olur. Kristalize olmuş bal gerçek baldır. Piyasaya sürülen sahte ballar nedeniyle insan sağlığı tehlikeye atıldığı gibi yöre ekonomisi de önemli miktarda kayıplara uğramaktadır. Sahte ballar etiketsiz kavanozlarda veya bidonlarda satılmaktadır. Alım gücü yetersiz olan vatandaşlarımız fiyatı ucuz bulduğu için bu balları bilinçsiz bir şekilde almaktadır. Anamur’un yaylalarında üretilen bal, gönül rahatlığıyla tüketilebilir. “
BENZER HABERLER