ANAMED HASTANESİ BESLENME ve DİYET UZMANI YILDIZ ÇİSEM ÖZARSLAN CEVAPLIYOR
SAĞLIKLI BİR YILBAŞI İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Herkes için yeni bir yıla geçiş, yeni bir yaş almak , yeni kararlar almak, her şeyin daha güzel olacağına inanmak , değişime başlamak demektir. Böylesine güzel duygular hissedeceğimiz akşam için bir çok hazırlık yaparız. Mükemmel sofralar içinde çeşit çeşit yemekler, mezeler , soslar , tatlılar , içecekler hazırlanır ama tüm bunlar bol bol kalori barındırır.
Tüm güzel duygularınızın yanında yeni yıla bile bile sağlıksız bir beslenme ile girmek istemezsiniz değil mi ? Peki güzel lezzetli doyurucu yemekler ile sağlığı bir araya nasıl getirebilirim diyorsanız işte yeni yıla sağlıklı bir başlangıç için yılbaşı öncesi ve sonrası için beslenme önerileri…
Yılbaşına Evde Girecekler :
ü Azar azar ve yavaş yiyin. Hızlı yerken daha çok insülin salgılanır, bu da hem yağın vücutta depolanmasına, hem de karaciğerde kolesterol yapımının artmasına neden olur.
ü Yemek öncesi salata ve zeytinyağlı/ızgara sebze ile başlangıç yapılabilir ana yemek olarak yılbaşının vazgeçilmezi hindi eti iyi bir seçimdir. Yanında pilav tercihiniz varsa ekmek ve püre yememenizi ve çorba içmemenizi öneririm.
ü Kırmızı et yerine balık, tavuk ve hindiyi tercih edin. Ancak yediğinizin miktarlarına ve pişirme şekline dikkat edin. Kızartma , kavurma beslenmenizde yer almaması gereken pişirme yöntemleridir.
ü Yağ tüketiminizi azaltın. Katı yağlar yerine sıvı yağları, özellikle zeytinyağı kullanın.
ü Kuruyemiş seçiminizde de dikkatli olun, kendinize ufak bir kase seçin; içine 5 fındık, 5 badem, 5 parça ceviz, 5 fıstık, 10 kuru yaban mersini ve kuru üzüm ile 3-4 kuru erik, son olarak 1 yemek kaşığı dolusu beyaz leblebi ekleyin ve gece boyunca tüketin.
ü Yemek sonrası gece devam ederken yüksek kalori almamak için, taze sebze ve meyveleri atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz. Salatalık, havuç, renkli biber, çiğ karnabahar, kereviz sapı, brokoli, kuşkonmaz gibi sebzeleri bir kaseye doldurun, yanına da yağsız yoğurt, light labne peynir, kuru nane, kekik ve kırmızıbiber ile kendi dip sosunuzu yaratın. Sizi gece boyunca oyalayacaklardır.
ü Yılbaşı tatlısı olarak cevizli kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı, fırında armut veya elma, dondurma gibi yağ içermeyen hafif meyve tatlıları seçilebilir.
Yılbaşına Evde Değil Dışarıda Restoranda Girecekler :
Bu programların menülerine önceden ulaşabilirsiniz, böylece alternatiflere göz gezdirip, ne seçeceğinize karar verebilirsiniz. Ordövr tabağından; mayonezsiz mezeler tercih edilebilir. Ara sıcaklar genelde yağda kızartılmış oldukları için es geçilip, ana yemekle devam edilebilir. Yemeğin hemen sonrasında ikram edilen meyve veya tatlı seçimlerinden ise meyveyi seçmeniz daha uygun olacaktır.
“Limitsiz meze ve içki” alternatifi sunan restoranlardan uzak durmanızı öneririm çünkü bu durumda kontrolün sizin elinizden çıkması olasıdır. Yemekler yerine arkadaşlarınıza ve eğlenceye odaklanın.
PEKİİİİ ALKOL ?
Alkolü limitleyin. Alkolün 1 gramının 7 kalori olduğunu daha öncede duymuştunuz değil mi? Yağın 1 gramı ise 9 kaloridir bu da demek oluyor ki alkol aldığımızda neredeyse yağ içmişiz gibi kalori alıyoruz vücudumuza. Alkol oranı ve kalorisi düşük olan alkol grubunu tercih edebilirsiniz. Şarap , bira en iyi alkol tercihi olacaktır. Alkolü aç karnına değil yemeklerle birlikte tüketmeye özen gösterin.
1 Ocak Yeni Yılın İlk Günü
Sağlıklı , formda , güzel bir yıl geçirmeniz dileğiyle ..
İyi Yıllar
Diyetisyen Yıldız Çisem Özarslan
Özel Anamur Anamed Hastanesi
BENZER HABERLER