NEZLE?
Nezle kendiliğinden geçen halk arasında üşütme olarak adlandırılan soğuk algınlığıdır. Virüsler ile oluşur. Virüsler vücuda girdikten birkaç gün sonra hastalık belirtileri başlar. Ani burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısı, boğazda gıcık oluşması, öksürük, koku ve tat duyumunun azalması, gözlerde kızarma, sulanma ve yanma belirtilerdir. Ateş genellikle normaldir ama bazı kişilerde hafif yükselebilir. Birçok hastada yorgunluk, keyifsizlik, bitkinlik hali görülür. Baş ağrısı olabilir. Birkaç gün süren belirtiler bir hafta içinde kaybolur.
GRİP ?
Grip her yıl çok fazla insanın ciddi olarak hastalanmasına neden olan,solunum yollarına yerleşen bir hastalıktır. (Hemofilus influenza A,B,C virüsleri).Dünya genelinde bu hastalık mevsimsel ve yaygın olarak her yıl görülür. Ülkemizde gribin etkilerini azaltmak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından özel programlar yürütülerek grip hastalığının ülkemizdeki tipleri, yaygınlığı ve etkisi izlenmektedir.
Gripde,39 dereceyi bulan ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, kas ağrısı, titreme, halsizlik, yaygın vücut ağrıları olur. Çocuklar ve yaşlı kişilerde daha ağır seyreder. Grip tedavisinde özel virüs ilaçları ve belirtilere yönelik destekleyici tedaviler uygulanır. İyileşme süreci 1-2 hafta sürer. Etkili bir tedavi ile hastalık süresi kısaltılır ve yaşam kalitesi artırılabilir. Rahatlatıcı tedavi olarak ağrı kesiciler, bol sıvı tüketimi ve yatak istirahati önerilir.
GRİP ZATÜRREYE ÇEVİREBİLİR
Gribin iyi tedavi edilmediğinde zatürre gelişimine neden olabilir. Düşmeyen ateş, şiddetli geçmeyen öksürük, nefes darlığı ve öksürükle birlikte sarı-yeşil renkte veya kanlı bir şekilde balgam geliştiğinde mutlaka doktora danışılmalıdır. Gribin ağır seyrettiği grupların başında çocuklar ve yaşlılar gelir. Astım, egzama gibi alerjik hastalığı olan çocuklarda grip sonrası zatürre, ortakulak iltihabı, sinüzit, bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonları ve diğer sistemleri ilgilendiren komplikasyonlar daha fazla görülmektedir. Eğer gribin arkasından zatürre gibi bakteriyel bir enfeksiyon geliyorsa doktor tarafından semptomatik tedaviye antibiyotik tedavisi eklenmelidir.
KİMLER DAHA ÇOK RİSK ALTINDADIR?
65 yaş ve üstündeki kişiler.
Kronik hastalığı olan kişiler: Kronik kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, şeker hastalığı ve benzeri hastaığı olanlar.
Bağışıklık sistemleri zayıflamış olan kişiler: Kanser hastaları, bağışıklık sistemi hastalığı olanlar, organ ve kemik iliği nakliyapılan kişiler.
Uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve gençler.
Hastanelerde çalışan doktor, hemşire, hastabakıcılar; kreş ve huzurevleri çalışanları.
Yüksek risk grubundaki kişilerle yakın temasta olan kişiler
İlk 3 aydan sonraki hamile kadınlar
6. ayından itibaren bebekler
GRIPTEN NASIL KORUNMALI?
Gribe yakalanmamak için öncelikle bağışıklık sisteminin iyi çalışmasına gayret gösterilmelidir. Sigaradan uzak durmak, iyi beslenmek, spor yapmak olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Gribe karşı en etkili silahlardan biri C vitamini. Her gün mandalina, portakal, kivi veya greyfurt, yeşil yapraklı sebzeler yiyerek C vitamini ihtiyacı karşılanabilir.
Hasta kişilerle yakın temastan kaçının. Onların çatal, bıçak ve bardaklarını kullanmayın. Ellerinizi sık sık yıkayın ve temiz tutun. Mevsimine uygun giyinin.
Gribe yakalandığınızda bunu atlatmak istiyorsanız, hastalık süresince istirahat edeceksiniz. Grip, yatmadan, dinlenmeden geçmeyen bir hastalıktır. Üstelik gripken işe veya okula gitmeye kalkmak, çevrenizdeki insanlara da bu hastalığı bulaştırmak anlamına gelir.
Beslenmeye Dikkat