Mersin’de bazı oda ve dernekler, yaptıkları ortak açıklamayla balık çiftliklerine karşı olduklarını bildirdiler.
Yapılan ortak açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Mersinde halkın, Yerel Yöneticilerin STK ların Meslek Odalarının tüm itirazlarına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgemizde kurulması planlanan Balık Çiftliklerinde kullanılacak çeşitli kimyasallar, ilaçlar, antibiyotikler, GDO lu yemler ve ölü balıklar ile denizimizi çöplüğe dönüştürecek 20 şirketin çed olumlu kararlarını onaylamıştır. Çed raporlarının içeriği incelendiğinde bilimsellikten uzak, raporların içerik bilgileri ve hesaplamalarının yanlışlarla dolu olduğunu görüyoruz. Raporlar kopyala yapıştır yöntemiyle hazırlanmış olup Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Balık Çiftlikleri konusunda bilgisiz olduğu ortaya çıkmıştır. Şirketlerin rantı uğruna kamu kaynaklarımızı zarar uğratacak olan Balık Çiftliklerinin kurulum kriterleri ne bakıldığında bölgemizin iklim şartları ve denizimizin akıntı hızının uygun olmadığı görülmüştür. Akıntı hızının uygun olmamasından kaynaklı, Balık Çiftliklerinde kullanılacak malzemelerden ve çiftliklerin kıyıya yakın kurulum planından dolayı denizimizin çok kısa sürede kirleneceği ortadadır.
Çed raporlarında yazılan “ Balık çiftliklerinden kaynaklanan ve doğrudan denizel ekosisteme bırakılan yenmemiş balık yemleri, balık dışkıları, idrar, mukus ve ölü balıklar organik kirlilik yaratabilmektedir ve Organik kirlilik ,özellikle azot ve fosfordan kaynaklı kirlilik, denizel ekosistemde çevresel sorunlara neden olan birincil etken olarak kabul edilmektedir “ yazısı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Balık Çiftliklerinin zararlı olduklarını ıspatlamıştır .
Balık Çiftliklerinin kurulum kararları 2008 yılında alınmıştır. Mersin bir turizm merkezidir. Balık Çiftlikleri 2008 yılında alınan eski bir kararla kurulamaz. Bölgenin Turizm sektörü 2008 yılından günümüze kadar çok gelişmiştir. Balık Çiftliklerinin kurulacağı bölgeler Turizm Bölgeleri 1.derece doğal ve arkeolojik sit alanları olarak ilan edilmiştir. Bu nedenle Mersin Valiliğinin 2008 yılında almış olduğu karar güncel değildir. Güncel olmayan bir kararla Balık Çiftliklerinin kurulması yasalara aykırıdır.
Balık Çiftliklerinde kullanılan yemler GDO ludur, Çed raporlarında tesislerde ölen balıkların balık yeminde kullanılacağı yazılıdır. ÖLÜ BALIKLARIN BALIK YEMİNDE KULLANILACAK OLMASI YASA VE İNSAN SAĞLIĞI KOŞULLARINA AYKIRIDIR.
Onaylanan Çed Raporları, Çed kanunu ve yönetmeliklere, ayrıca Ülkemizin taraf olduğu Uluslararası Bern, Barselona ve CITES Sözleşmelerine ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliğine (IUCN) aykırı olup Kurulması planlanan Balık Çiftliklerinin bölgeye vereceği toplam kümülatif etki değerlendirilmesi yapılmamıştır.
Balık Çiftlikleri Bölgemizde Turizmi ve insan sağlığını olumsuz etkileyecektir.Bizler Anamur, Aydıncık ve Silifkede kurulum planı yapılan Balık Çiftliklerinin bölgemize vereceği zararı engellemek, yaşam alanlarımızı korumak için 20 şirketin olumlu çed raporlarının iptali için mahkemeye dava açtık.
Balık Çiftliklerine karşıyız. Doğal Balıkçılığın geliştirilmesini ve denizimizin temiz kalması için mücadele etmeye devam edeceğiz.”
Ortak açıklamaya katılan sivil toplum kurulşuları şöyle:
MERSİN ÇEVRE VE DOĞA DERNEĞİ
MERSİN TABİP ODASI
MERSİN ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ
İÇEL SANAT KULÜBÜ
MERSİN ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
MERSİN BAROSU
TARSUS ÇEKSAM
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ
SOSYAL DEMOKRASİ DERNEĞİ
CUMHURİYET KADINLARI DERNEĞİ
MERSİN SOKAK ÇOCUKLARI DERNEĞİ
CUMHURİYET KADINLARI DERNEĞİ
BENZER HABERLER