HaberMatik V3.2

logo

Lavanta üreticisi yol istiyor

Lavanta üreticisi yol istiyor

Anamur’un Demirören mahallesinde girişimci Mustafa Doğan’a ait ilçedeki ilk lavanta bahçesi yoğun ilgi görüyor. Doğan ise yatırımına özellikle belediyelerden destek verilmediğinden dertli.

Kuz mevkisindeki bahçesinde Anamur Gündem’e açıklama yapan Mustafa Doğan, iktisat doktorası yaptıktan sonra 40 yıl Fransa’da çalıştığını belirterek, Türkiye’ye döndüğünde ülkenin kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla tarım ve turizm işletmesi kurduğunu söyledi.

Bu kapsamda Demirören mahallesinde satın aldığı arazide lavanta üretimine başladığını ifade eden Doğan, şunları söyledi:

“Terkedilmiş köylerimize ilgiyi arttırmak ve kırsal kalkınmaya ışık tutmak için 20 dönümlük bu lavanta bahçesini kendi imkanlarımla oluşturdum. Yetiştiricilikle ilgili daha önce yaşadığım en önemli lavanta üretim merkezlerinden olan Fransa’daki üretimi inceleyerek o sistemi uyguladım. Tamamen doğal gübreyle yetiştirdim. Geçtiğimiz yıl üretim kalitesi ve görsel güzellik olarak Isparta’yı yakaladım. Hatta bu yıl bahçem Isparta’daki bahçelerden daha güzel. Lavanta Akdeniz kıyılarında 500 metre yükseklikten itibaren yetişebilen, buğday dahi ekilmeyen terk edilmiş topraklarda yetişebilen bir bitki. Su istemeyen bir bitki. Ancak ben daha kaliteli olması için sulama sistemi de kurdum.

EN ÖNEMLİ SORUN YOL

En büyük sıkıntısının yol olduğunu vurgulayan Doğan, şöyle devam etti:

“Gazipaşa – Anamur yolundan buraya ulaşım 8 buçuk kilometrelik orman yolundan sağlanıyor. Toz toprak içinde bir yol. Çoğu zaman da kapalı oluyor. Ovabaşı – Korucuk istikametinden gelen yol ise daha da berbat. Maalesef Büyükşehir Belediyesi ve Anamur Belediyesi müracaatlarımıza rağmen, yazışmalarımıza rağmen hiç çalışma yapmadı. Bir selam bile vermediler. Yol olmadığı için tanıtım da yapamıyorum, levha da koyamıyorum. Kimseyi de davet edemiyorum” dedi.

YAĞ ÇIKARMAYA BİLE İZİN ALAMADIK

Özellikle kozmetikte çok önemli bir ürün olan lavanta yağını çıkarmak için izin alamadıklarını ifade eden Doğan, “Biz buranın bayır köyleri için örnek olmasını istiyorduk. Ancak, tohumdan yağ çıkarmaya bile izin alamadık. Anamur Belediyesi’ne yaptığımız başvuru planlama dışı kırsal bölge olduğu gerekçesiyle reddedildi. Yağ çıkarırken oluşan atık suyu soğutarak, bitkiye veriyorum. Yağı alınmış katı atığı da sobamda yakıyorum. Burada atık oluşmuyor ama belediyelerimiz bize kulak tıkıyor” diye konuştu.

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ ÜRETİMİNE İLGİ ARTIYOR

Tıbbi ve aromatik bitki üretimine ilginin arttığını ve önemli bir Pazar payı bulunduğuna dikkat çeken Doğan, şöyle devam etti:

“Bu bölge kekik, biberiye, çörek otu, ada çayı ve bu eşek kekiği dediğimiz kekiğin üretiminde önemli bir bölge olabilir. Ben bunları burada 100 dönümlük arazimde yetiştireceğim ve örnek bir çalışma olarak halkın beğenisine sunacağım.

İNSANLAR ÜRETİMİ İNCELİYOR

Bahçeye yoğun ziyaret yapıldığını aktaran Doğan, “İnsanların ilgisi yoğun. Manavgat, Bozyazı, Anamur, Ermenek ve Gazipaşa’dan geliyorlar. Bu üretimi birçok insan gelip inceledi. Artık insanlar daha bilinçli. Silifke’de bir grup genç bir kooperatif kurarak üretime başlamışlar. Onlara her türlü desteği veriyorum.” şeklinde konuştu.

KURUMLAR BİRAZ DESTEK VERİRSE VATANDAŞIN ÖNÜ AÇILIR

Lavanta üretimini örnek olsun diye yatığını vurgulayan Doğan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Geçinmek için buna ihtiyacım yok. Ben üretmek, örnek olmak istiyorum. Doğayı seven, bitkileri seven bir insanım. Alternatif turizm olanaklarını araştıran biriyim. Burada insanların güzel vakit geçirebileceği bir ortam oluşturmaya çalışıyorum. Tıbbi ve aromatik bitkilerden yağ elde edilmesinin yanı sıra sabunu, parfümü, kolonyası yapılıyor. Resmi kurumlar biraz ilgilenip desteklerse vatandaşın önü açılır. Vatandaş köyüne döner, üretim yapar ve doğa canlanır.”

Etiketler: » » » »
#

SENDE YORUM YAZ