HaberMatik V3.2

logo

“Kleopatra Dostluk Kapısı” muhteşem bir törenle açıldı

“Kleopatra Dostluk Kapısı” muhteşem bir törenle açıldı

 resim032Tarsus’un Almanya’daki “Kardeş Kenti” Langen’de, her işi şehirlerden kişi ve kuruluşların bağışlarıyla yapılan “Kleopatra Dostluk Kapısı” muhteşem bir tören ve unutulmayacak bir kültür programıyla açıldı.

Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Langen Belediye Başkanı Frieder Gebhardt’ın yanısıra, Fransa, İngiltere ve İspanya’dan belediye başkanlarının hazır bulunduğu tören, Kardeş Şehir programının mimarı ve koordinatörü, Almanya’da yaşayan Tarsuslu Gazeteci Mehmet Canbolat’ın hazırladığı ve tarihe not düşecek boyutta tiyatro ve müzikal bir programla başladı.

Kleopatra ve Antonius’u taşıyan bir gemi, “Hoşgeldiniz Kleopatra” adlı ve Mısır Kraliçesi’nin Tarsus’a gelişini anlatan ve yine Mehmet Canbolat’ın bestelediği özgün bir müzikal çalışma eşliğinde, yelkenli bir gemi sembolik olarak yürütüldü.

Alman medyasının büyük ilgi gösterdiği ve coşku yarattığı gösteride Kleopatra (Tülay Yongacı-Frankfurt) ile Antonius (Ruşen Kartaloğlu-Karlsruhe) yol boyu halkı selamlayarak “Kleopatra Dostluk Kapısı’na doğru yanaştı.

Etkinlikte Yeşiller Partisi Bölge Başkanı Stefan Löbig ile Nadir Kurttaş adlı bir Langenli Türk vatandaşı ise, dönemin baskılarını anlatan simgesel sunumla, kölelik koşullarını sergiledi.

Meydanda toplanan halkı selamlayan Kleopatra ile Antonius, tarihi doku niteliği taşıyan Kleopatra-Dostluk Kapısı’na geldiğinde, büyük coşku yaşandı. Kleopatra ve Antonius, tarihi kapının duvarına asılan “Kleopatra Dostluk Kapısı” tabelasını törenle açtı. Konuklar Tarsus’un tarihini Langen’e taşıyan sanatçılarla resim çektirmek için adeta yarıştı.

Açış konuşmasını yapan Langen Belediye Başkanı Frieder Gebhardt, Tarsus ile 22 yıldır süregelen dostluk ilişkilerinin eriştiği boyutun önemli bir aşama olduğunu ifade etti ve bu kapının farklı kültür ve inançtan insanların kaynaşmasına bölgesel anlamda zemin sunacağına olan inancını ifade etti.

Gebhardt kapının yapımında emeği geçen tüm kuruluş ve vatandaşlara, Tarsus’tan gelen duvar örgü ustaları Ahmet Aydın, Birol Tosun ve Salim Balyemez’in Langen’e önemli bir simge kazandırdıklarını ifade etti.

Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise, 22 yıldır gelişen dostane ilişkilerin gelecekteki dostluklara ışık olacağını hatırlattı. Kocamaz, bugüne kadar sayısız proje geliştirildiğini ve her geçen yıl, iki kent arasındaki ilişkilerin kalıcı izler bıraktığını vurguladı.

Burhanettin Kocamaz ayrıca, simgelerin toplumsal iletişimde önemli bir araç olduğuna da dikkati çekerek, “Langen’de iki kentin ortak projesi olarak başardığımız ve açılışını kalıcı anılarla yaptığımız Kleopatra Dostluk kapısı, gelecekte Langen için önemli bir simge olacaktır. Tarsus’tan tarihi bir dokuyu kardeş kentimizde görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu projenin yaşama geçmesinde Tarsus’tan gönderdiğimiz ustalarımızın da büyük katkısı olmuştur. Gerek ustalarımıza gerek, Almanya’da yaşayan ve projedeki öncül rol üstlenen Tarsuslu hemşerimiz Gazeteci Mehmet Canbolat’a da teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Projeye katkı sunan Langen Türk Alman Dostluk Derneği ile Tarsus Türk Alman Dostluk Derneği başkanları Cengiz Çayır ve Fuat Togo ise, konuşmalarında, Langen’deki Kleopatra Dostluk Kapısı’nın, 22 yıllık kardeş şehir projesinde önemli bir kilometre taşı olduğunu vurguladı ve: “Her iki dernek olarak, başından bu yana verdiğimiz destek ve bugün bu kapı ile gelinen nokta, hepimiz için sonsuza dek bir mutluluk kaynağı olacaktır” dediler.

Çayır ve Togo, bu oyun ve dinlenme alanı olan parkı kullanan farklı kuşaktan, farklı kültür çevresinden insanların, bu kapıdan geçerek, yeni dostlukların önünü açacaklarını ifade ettiler.

Konuşmaların ardından Tarsus ve Langen belediye başkanları Kocamaz, Gebhardt, Fransız, İspanyol ve İngiliz belediye başkanlarının katılımıyla gerçekleşen kurdela kesiminden sonra, Tarsus Parkı’nı birlikte dolaştı ve vatandaşlarla sohbet etti. Almanya’nın çeşitli şehirlerinden çok sayıda Tarsuslunun da, açılış törenine katılması, bu tarihi olaya tanıklık etmesi gözden kaçmadı.

Etkinliğin kültür programını Tarsus ve Türk kültürel değerleri ekseninde hazırlayan ve Kuzey Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi Halk Dansları Topluluğu’nu açılış ve festival bağlamında Langen’e davet eden Mehmet Canbolat: “Bu kapı 2011 Ekim ayında, Tarsus’taki Kleopatra Kapısı önünde yapılan özgün bir törende kimliğini buldu. Her iki kent halkının katkılarıyla tarihe iz bırakacak şekilde yön aldı. Langen aslında Kleopatra-Dostluk Kapısı sayesinde önemli bir marka kazanmış oldu. Öyle inanıyorum ki, bu kapı sayesinde Langen yakın bir gelecekte turistik bir boyut kazanacak ve dünyanın başka ülkelerinden Almanya’ya gelen turistler, Roma dönemine özgü bu tarihi dokunun önünde resim çektirecektir. Tarsus, bu projeyle gurur duymalıdır. Ayrıca önümüzdeki yıl için Tarsus’u ilginç bir proje daha bekliyor” dedi.

Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ayrıca, Tarsus’un son 50 yılda geçirdiği ve ekonomik ve sosyal değişim sürecini içeren bir sunum yaptı ve kentin içinde bulunduğu güncel sorunlar ve geleceğe yönelik ekonomik ve sosyal projeler üzerinde bilgiler verdi. Kocamaz, Tarsus Sahil Bandı ve havaalanı projesinin, bölgenin geleceği açısından önemli bir açılım olacağını da kaydetti.

Tarsus heyeti, ertesi gün Mehmet Canbolat’ın sahibi olduğu Toplum Gazetesi’nin geleneksel nitelikteki “Toplum-Türk Halk Dansları Festivali’nin 19. yılını Langen şehir salonunda gerçekleşen 7 saatlik halk dansları maratonuna da katıldı. Türkiye’nin 23 farklı yöresinden otantik dansların izlendiği festivalde, Doğu Akdeniz Üniversitesi oyuncularının Kuzey Kıbrıs Türk halk oyunları gösterisi de büyük alkış aldı.

Tarsus heyeti, Almanya ve komşu Avrupa ülkelerinden gelen 1000’i aşkın halk dansları dostunun coşkusu karşısında büyük şaşkınlık yaşarken, yer yer duygusal anlar da gözden kaçmadı.resim033resim034resim035

#

SENDE YORUM YAZ