Anamur İlçe Sağlık Müdürlüğü eğitim salonunda Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Şube Müdürlüğünden Veteriner Hekim Fuat GÜNEŞ tarafından Anamur İlçe Sağlık Müdürlüğü çalışanlarına, Toplum Sağlığı Merkezi çalışanlarına, Aile Hekimlerine, Aile Sağlığı Elemanlarına ve 112 çalışanlarına yönelik Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ile ilgili bilgi verildi.
Vet.Hekim Güneş yaptığı sunumda şunlara değindi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Kene kaynaklı viral bir hastalıktır. Korunmak için; bağ, bahçe, tarla, orman gibi riskli alanlara giderken açık renkli ve vücudu örten kıyafetler giyilmeli, pantolon paçaları çorap içine sokulmalıdır. Oturacağınız yerlere açık renkli örtü serilmelidir. Keneler uçmaz, zıplamaz tırmanırlar ve deriye tutunurlar. Tutunmaları önlemek amacıyla özellikle lastik çizme giyilmesini öneriyoruz. Evcil ve çiftlik hayvanlarıyla düzenli olarak kene mücadelesi yapılmalıdır. Hayvan barınaklarının ilaçlanması sağlanmalıdır.
Kırsal alan dönüşünde; vücudunuzu ve kıyafetlerinizi dikkatlice kontrol etmesini öneriyoruz. Vücuda tutunan kene çıplak elle dokunulmadan en kısa sürede çıkartılmalı, çıkartılamıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. İnsanların veya hayvanların üzerindeki keneyi çıkartırken; kene kartı, eldiven, penset, cımbız, naylon parçası, yaprak, vb. bir bariyer kullanılarak çıkartılmalıdır. Hayvanların üzerindeki keneye, hayvanların kan, idrar ve diğer vücut sıvılarına çıplak elle dokunulmamalıdır.
Vücuttan keneyi çıkardıktan sonra 10 gün içinde iştahsızlık, ateş, baş ağrısı, vücut ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve kanama ortaya çıkarsa zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Kenelerin üzerine asla gaz yağı, katran, alkol, ispirto, kolanya dökülmemeli ve ateşle yakmaya çalışılmamalıdır.
Tüm hastalıklarda olduğu gibi KKKA Hastalığında koruyucu sağlık tedbirlerinin önemi yadsınamaz bir gerçektir. Çünkü KKKA hastalığının henüz bir aşısı ve tedavisi yoktur. Her bireyin sağlığını korumak adına bilinçli davranışlar sergilemesini diliyorum.
BENZER HABERLER