HaberMatik V3.2

logo

Fako Ameliyatı Anamed Hastanesi’nde

Fako Ameliyatı Anamed Hastanesi’nde

ANAMED

Göz sağlığımızı tehdit eden bir çok hastalık bulunmaktadır. Ancak bu hastalıklar içinde özellikle bir tanesi önem derecesi ve tedavisinde elde edilen başarılı sonuçlarla diğer hastalıklardan ayrılır. Bu hastalık hemen hemen herkes tarafından bilinen Kataraktdır.

Katarakt hakkında ki en önemli gerçeğin giderek görme yeteneğinin kaybedildiği ve tedavinin geciktirilmemesi gerektiğini vurgulayan ANAMED Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent HEPDOĞAN katarakt hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Katarakt nedir?

Katarakt göz merceğinin (lens) saydamlığını kaybetmesi ve keşifleşmesi sonucu oluşur. Göz merceği renkli tabakanın arkasında yer alır ve gelen ışığın gözün sinir tabakası üzerindeki alıcı hücreler üzerinde odaklanmasını sağlar. Lensin keşifleşmesi ve ışık geçirgenliğinin azalması sonucunda yani katarakt geliştiğinde alıcı hücrelere ışık ve görüntü yeteri kadar ulaşmayacak ve böylece görme azalacaktır.

Katarakt neden olur?

Op. Dr. Bülent HEPDOĞAN, yaşlanma, genetik rahatsızlık, göz içi reaksiyonlar, göze gelen darbeler, göz içi mikrobik rahatsızlıkların vb. katarakta neden olabileceğini ancak en sık görülen yaşlanmayla ortaya çıkan katarakt olduğunu belirterek, bu durumda ilerleyen yaşla beraber lenste hücre artışı olur ve metabolizma bozulur, görme zamanla azalır diye bildirdi.

Tedavi yöntemi nedir?

Kataraktın tek tedavi yöntemi ameliyattır. Ancak ne zaman ameliyat gereklidir sorusunun cevabı ameliyatta kullanılan tekniğe bağlıdır. Hastanemizde en son yöntem olan FAKO (fakoemülsifikasyon ) tekniği ile katarakt ameliyatları yapılmaktadır. Bu yöntemde ameliyat için kataraktın olgunlaşmasını beklemeye gerek olmadığından hasta uzun bir müddet az görerek yaşamak zorunda değildir.

FAKO (fakoemülsifikasyon) nasıl bir tekniktir?

FAKO’lu katarakt ameliyatında klasik cerrahideki gibi dikiş yoktur. Bu nedenle de, halk arasında lazerli ya da dikişsiz yöntem olarak bilinir. Bu teknikte, göze 3 mm’den küçük bir kesiden girilir, lensin zarı yuvarlak olarak çıkarılır, katarakt yani keşifleşmiş göz merceği ultrason dalgaları veren bir cihaz ile sıvılaştırılarak emilir, yerine katlanabilir yeni göz merceği yerleştirilir. Bu ameliyatta kullanılan mercekler dikişli katarakt ameliyatında kullanılan merceklerden farklıdır.

 

 

 

#

SENDE YORUM YAZ