HaberMatik V3.2

logo

Dr. Elif Güven Sade,Ramazanda nasıl beslenmeli

Dr. Elif Güven Sade,Ramazanda nasıl beslenmeli

Anamur Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Elif Güven Sade, Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenme konusunda tavsiyelerde bulundu.

Dr. Elif Güven Sade’nin açıklaması

“Ramazan ayı boyunca öğün sayımız ve yeme düzenimiz değiştiği için vücut dengemizde problemler ortaya çıkabilmektedir. Günlük 3 ana 2-3 ara öğün şeklinde beslenirken Ramazan ayında genellikle 2 ana öğünde beslenmemiz ve özellikle ramazan sofralarının abartılı olması ( kırmızı et, pide, hamur işleri, tatlı tüketiminde artış) sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile, iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.

Ramazan ayında beslenmemize yemekten önce 1 veya 2 bardak su içerek başlamak ve sahura kadar 8-10 bardak sıvı almak gerekmektedir. Tüm gün kaybedilen sıvının yerine konulması ve doygunluk hissinin oluşması açısından bu çok önemlidir. Gazlı, tuzlu ve şekerli içeceklerden kaçınmak gerekir. İçeçek olarak su, ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda limonata, meyve şurupları vb önerilebilir.

İşlenmiş gıdalardan( salam, sosis, sucuk vb)  kırmızı et, pide, hamur işleri, tatlı tüketiminden uzak durmak gerekmektedir. Bunların yerine iftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılmalı, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi gerekmektedir. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.

Yemekler yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmeli, tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir. Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.

Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir.

MUTLAKA SAHUR YAPIN

Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Ancak gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması uygundur.

Ramazanda özellikle yaz aylarında gün içinde ağır egzersizden uzak durmalı, iftar sonrasında televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmeli, kısa mesafeli yürüyüşler yapılmalıdır. Yapılan fiziksel aktivite özellikle sindirime yardımcı olacaktır.

İftar sonrası sık sık içilen sigara nikotinin etkisiyle tansiyon yükselmesine, çarpıntı ve ritim bozukluklarının ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Ayrıca damarlarda daralmaya bağlı olarak göğüs ağrısı ile kalp krizine kadar ilerleyen problemler oluşturabilmektir. Yine iftardan sonra fazla miktarda ve koyu çay tüketilmesi besinlerden alından demirin emilimini engellemekte, nabız ve tansiyonda yükselmeye yol açabilmektedir. İdrar çıkartıcı etkisinden dolayı zaten oruç süresince sıvı kaybeden vücudun daha fazla sıvı kaybetmesine neden olduğundan çayın açık ve az tüketilmesini tavsiye ediyoruz.

Kronik problemler (devamlı ve düzenli ilaç alması gerekenler, şeker, yüksek tansiyon, kalp, böbrek hastalığı vb.) olan vatandaşlarımızın ramazan ve oruç öncesi mutlaka doktorlarının kontrolünden geçmeleri ve oruç tutmayı planlıyorlarsa onay almaları gerekmektedir. Tüm halkımıza sağlıklı ve hayırlı ramazanlar diliyorum.”

#

SENDE YORUM YAZ