HaberMatik V3.2

logo

Dr. Elif Güven, Sade, Hipertansiyon hakkında bilgiler verdi

Dr. Elif Güven, Sade, Hipertansiyon hakkında bilgiler verdi

3Anamur Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Elif Güven, Sade, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Etkinlikleri nedeniyle gazetemize yazılı bir açıklama yaptı.

Sade açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Hipertansiyon, ülkemizde ve tüm dünyada yaygın olarak görülen önlenebilir halk sağlığı problemlerindendir.Yüksek tansiyon (hipertansiyon) te­rimi atardamarlardaki büyük kan basın­cının 150 mmHg (mm cıva basıncı), küçük kan basıncının ise 90 mmHg’ye eşit ya da daha yüksek olduğu durum­larda kullanılır. Araştırmalar sonucuna göre tansiyonu uzun süre­lerle bu değerlerin üstüne çıkan birey­lerde beyin, böbrek, kalp ve damar has­talıklarının daha çok görüldüğü ve ge­nellikle tansiyonu normal olanlara oranla yaşam süresinin daha kısa oldu­ğu kanıtlanmıştır.Büyük kan basıncı (büyük tansiyon) kaç olursa olsun, küçük kan basıncı (küçük tansiyon) 90 mmHg ya da daha yüksekse sistemik yüksek tansiyon söz konusudur ve tedavi edilmesi gerekir. Son istatistiklere göre normalin üst sını­rına yakın küçük kan basıncının (85-89 mmHg) bile bir risk etkeni olduğu anla­şılmaktadır.

Küçük (diyastolik) tansiyonun yük­sek olmadığı, yani 90 mmHg’nin altın­da kaldığı, yalnız büyük (sistolik) tansi­yonun yükseldiği durumlarda sistolik yüksek tansiyon söz konsudur. 70 yaşın altındaki kişilerde küçük tansiyon 90 mmHg’nin altında kalırken büyük tansi­yon 160 mmHg ve daha yüksekse teda­vi edilmesi gerekir. 70 yaşın üzerinde tedaviyi başlatacak büyük tansiyon de­ğeri 170 mmHg ve daha üstüdür.

Yüksek tansiyon günümüzde hâlâ beyin damarlarındaki tıkanıklık ve ka­namalar açısından başlıca risk faktörü­dür. Ayrıca, kolesterol ve sigara alışkanlığının yanı sıra miyokart enfarktü­sünün başlıca nedenleri arasında yer alır; kalp ve dolaşım yetmezliği olan ki­şilerin yüzde 75′inde bu hastalıklara ne­den olduğu bildirilmiştir. Ayrıca tansi­yon yükselmesinin damar duvarında ka­lınlaşma gibi belirgin değişikliklere yol açarak tıkayıcı damar hastalıkları, anev­rizmalar ve böbrek yetmezliği gibi bir dizi doku bozukluklarına neden olduğu kanıtlanmıştır.

Ço­cuklukta yüksek tansiyon olması iç salgı hastalıkları­nı, böbrek hastalıklarını ve aort damarı darlığını düşündürmelidir; ruhsal ne­denler ya da yanlış ölçüm gibi teknik nedenler de rol oynayabilir. Genellikle sorun kilo vermeyle düzelirse de, ço­cuklarda ve gençlerde görülen yüksek tansiyon olgularının çok büyük bir bö­lümünde sorunun başka bir hastalık nedeniyle tepkisel olarak yükselir.

Hipertansiyon tanısı almış olan herkesin verilen tedaviyi önerildiği şekilde uygulaması gerekir. Diyetine özellikle dikkat etmesi gerekir.

Yeterli ve Dengeli beslenilmeli (bol sebze ve meyve tüketilmeli, bitkisel yağlar özellikle zeytin yağı tercih edilmelidir.)

Tuz tüketimi azaltılmalıdır.(Günlük 1 çay kaşığı 5 gr)

Kahve kısıtlı miktarda alınmalı­dır.

Hareketli bir yaşam tarzı benimsenmelidir. Yüzme, yürü­yüş,  bisiklet binme vb sporlar yapan hipertansiyon hastaları zamanla, tansiyonlarının ve kalp atım hızlarının düştüğünü görecektir.

Tansiyon hastalarının gevşeme tekniklerini uygulamaları rahatlamaları açısından önemlidir.

Bol su içilmelidir.(10-12 bardak)

• Sigara dumanından ve sigaradan uzak durmak gerekmektedir.

Havaların sıcak olduğu saatlerde sokağa çıkılmamasını,sıcaktan korunma tedbirlerinin alınmasını(kaliteli güneş gözlüğü,geniş kenarlıklı şapka,güneş kremi,açık renk ve rahat elbiseler vb) özellikle tavsiye ediyorum.

Dünya Hipertansiyon Birliği tarafından 2005 yılından itibaren 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü olarak ilan edilmiştir.Bu nedenle şikayeti olan kişilerin doktora başvurmalarını kendilerini ihmal etmemelerini ve duyarlı olmalarını öneriyor sağlıklı günler diliyorum.

 

 

#

SENDE YORUM YAZ