HaberMatik V3.2

logo

Dr. Cem Adil’den Tüberküloz Günü açıklaması

Dr. Cem Adil’den Tüberküloz Günü açıklaması

9987eaAnamur İlçe Sağlık Müdürü Dr. Cem Adil, 24 Mart 2018 Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Adil, açıklamasında şunları kaydetti:

“Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Robert Koch tarafından M. tuberculosis basilinin keşfedildiği gün olan 24 Mart 1882 gününe ithafen 1996 yılından itibaren her yıl 24 Mart tarihinde dünya genelinde “Dünya Tüberküloz Günü” etkinlikleri düzenlenmesini önermiştir. Bu kapsamda, her yıl olduğu gibi bu yıl da ülkemizde tüberküloz (verem) hastalığı konusunda toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalıkla ilgili dünyada ve Türkiye’de yaşanılan gelişmelerin paylaşılması amacıyla “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” etkinlikleri çerçevesinde bütün yurtta çeşitli faaliyetler yürütülmektedir.

DSÖ, tüberküloz insidansı yüz binde 20’nin altında olan ve son 5 yılda insidansı düşme eğiliminde olan ülkelerin, tüberküloz eliminasyon fazında olduğunu kabul etmektedir. Ülkemizin 2015 yılı tüberküloz insidansı yüz binde 16.2’ dir ve son 10 yıldaki tüberküloz insidansı düşme eğilimindedir. Bu gelişmelerle birlikte, ülkemizde yürütülen tüberküloz kontrol programı tüberküloz eliminasyonunu hedefleyecek şekilde güçlendirilerek sürdürülecektir.

Ülkemizde uygulanan başarılı tedavi programı ile yeni tüberküloz hasta sayısı her yıl yaklaşık %6-7 oranında azalmaktadır. 2015 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz hasta sayısı 12.772’dir. Bu vakaların 230’u çok ilaca dirençli tüberküloz hastasıdır. Ülkemizde verem hastalarının tedavileri doğrudan gözetim altında uygulanmakta olup yeni vakalarda tedavi başarısı oranları %90’a yakındır.

Bakanlığımız bu hedefe ulaşmak için gereken her türlü çalışmayı başarıyla yürütmektedir. Ülkemizde bütün sağlık kuruluşlarında tüberküloz hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçlar,

Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara ulaştırılmaktadır. Dünya da tüberkülozla ilgili yaşanılan bütün gelişmeler ülkemiz tarafından yakından takip edilmekte ve kullanıma başlanan yeni ilaçların tedavi programlarına dahil edilmesi için çalışmalar yürütülmektedir. Halk sağlığı müdürlüklerimize bağlı olarak çalışan ve cezaevi-huzurevi gibi toplu yaşam alanlarında tüberküloz taramaları yapan mobil tarama ekiplerinin güçlendirilmesi amacıyla; 2016 yılında 7 mobil tarama aracının röntgen cihazları modern dijital röntgen cihazlarıyla yenilenmiştir. Ekiplerimiz en yeni ve en modern dijital röntgen cihazlarıyla donatılmış 20 mobil tarama aracı ile sorumluluk bölgelerinde hizmet vermeye devam etmektedir.

Hastalarımızın tedaviye uyumlarının artırılabilmesi için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında psikososyal destek ve ekonomik yardım tedbirlerini kapsayan projelerin 2018 yılında uygulamaya geçirilmesi Planlanmış ve uygulanmaktadır.

Verem hastalığı, kalıtsal değil bulaşıcı bir hastalıktır. Hastaların öksürme ve hapşırmaları sırasında etrafa saçtıkları verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile bulaşır. Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tedavi süreci en az 6 ay süren bu hastalıkta düzenli ve eksiksiz ilaç kullanımı önemlidir. İlaç tedavisine başladıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık büyük oranda azalmaktadır. Tüberküloz tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tüberküloz hastaları ilaçlarını düzenli kullandıklarında %90’nın üzerinde iyileşebilmektedir.

Bireylerin ve dolayısıyla toplumun tüberküloz hastalığından korunmasında en önemli husus; tüberküloz hastalarına erken tanı konması ve en kısa sürede tedaviye başlanmasıdır. Bu nedenle iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi şikâyetleri olan vatandaşlarımızın verem açısından kontrollerinin yapılabilmesi için aile hekimine ya da en yakın sağlık kuruluşuna beklemeden müracaat etmesi gerekmektedir.”

Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ