Çiftçilerin bankalara olan borçlarını TBMM gündemine taşıyan CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “Takipteki kredi miktarı 2005 Ekiminde 150 Milyon iken 2018 Ekiminde 20 katına çıkarak 3 Milyar 200 Milyon Lira oldu. Devletin bütçesi 4 kat artarken çiftçi 20 kat fazla icralık oldu. Sorununun çözüme kavuşturulması şart” diye konuştu.
Gökçel, konuşmasında şunları söyledi:
“ELDE VAR SIFIR
Milletvekili olduğumdan itibaren buraya her çıktığımda çiftçinin sorunlarını gündeme getirmeye çalıştım, en büyük sorunun çiftçi borçları olduğunu söyledim “Bu sorun çok can yakacak, acil önlem alınmalı.” dedim. Ziraat Odası Başkanı olduğum dönemde karşılaştığım her milletvekiline, her bakana bu konuyu aktardım. Onlar da bu konuda çalışma yapacaklarını söylediler, uyarılarım için teşekkür ettiler. Aradan yıllar geçti; sonuç, elde var sıfır.”
BANKALAR İCRA GÖDERMEYE BAŞLADI
Çiftçimiz sadece kamu bankalarına değil, özel bankalara da borçlanıyor, hem de ciddi oranlarda. Borçların yapılandırılması gerektiğini, bunun da kamu ve özel bankaları kapsayacak şekilde hayata geçirilmesini söylüyordum. “Çiftçiler Ziraat Bankasından kredi alamayınca tarlasını ipotek ettirip özel bankalardan kredi kullanıyor, tarlasını ancak bu şekilde ekip dikebiliyor. Yarın bankalar çiftçinin traktörüne, tarlasına haciz koymasın, üretim düşmesin.” diyordum. Sonunda korktuğumuz başımıza geldi. Bankalar çiftçilere bir bir icra göndermeye başladılar.
ÇİFTÇİ BORÇLARI 110 MİLYAR
2002’de çiftçi borçlarının tamamı 5 milyar liraydı, bankalara olan 4 milyar borcun içinde özel bankaların payı yüzde 20’yi ancak buluyordu. Bugün çiftçilerimizin toplam borcu 110 milyarı buldu, özel bankaların payı yüzde 35’e yükseldi. Özel bankalara olan borç 800 milyondan 40 milyara yükseldi. 2002’den 2018’e kadar oldu bunlar.
ÇİFRÇİ 20 KAT FAZLA İCRALIK OLDU
2005 yılından 2018’e kadar devlet bütçesi 4 kat arttı, tarımsal krediler ise 15 katına çıktı. Daha vahimini söyleyeyim: Takipteki kredi miktarı 2005 Ekiminde 150 milyon iken 2018 Ekiminde 20 katına çıkarak 3 milyar 200 milyon oldu. Devletin bütçesi 4 kat artarken çiftçi 20 kat fazla icralık oldu. AKP iktidarında oldu bunlar.
TARIMSAL DESTEKLER KÜÇÜK ÇİFTÇİYİ KORUMUYOR
Bunun sebebi nedir, biliyor musunuz? 10 milyar TL olan yatırım desteklerini 5 milyar liraya gerileten, yandaşı semirsin diye çiftçiyi ezen AKP iktidarıdır. Günü kurtarmaya yönelik politikalarla, rakamları şişirmeyle bu işler olmuyor. Daha önce söyledim, yine söylüyorum, anlamazsanız siz anlayana kadar söyleyeceğim: Türkiye’nin en büyük üreticisi küçük çiftçidir, köylüdür. Hükûmetin verdiği tarımsal destekler ise küçük çiftçiyi, köylüyü korumaktan uzak, çok uzak.
ÇİFTÇİ TOPRAĞA KÜSÜYOR
Küçük çiftçi yeterince destek alamayınca bankadan kredi çekiyor. İklim kötü gider, rekolte düşük olur ise iş zor. Üstüne bugünden yarına yükselen girdi maliyetleri eklenince topraktan kopmak istemeyen çiftçi tarlasını, evini ipotek ettirip özel bankalardan daha yüksek miktarda, daha yüksek faizle kredi alıyor. Bunu niye yapıyor arkadaşlar? Borçlarını ödeyip bir sonraki yılın ekimini, dikimini yapabilmek için. Bir sonraki sene ne oluyor? Ürünler maliyetini karşılayamayacak bir fiyattan satılıyor, çiftçi yine kazanamıyor, zarar ediyor. Kazanamayınca bankaya olan borcunu ödeyemiyor ve ipotek ettirdiği tarlası, evi, ne varsa elinden çıkıyor. Çiftçi toprağa küsüyor. Bunu gören komşusu da korkup ekip dikmiyor.
TARIMA SADECE KÂR GÖZÜYLE BAKILAMAZ
On altı yılda yanlış tarım politikaları nedeniyle 3 milyon dekar tarım arazisini kaybettik. Kim sebep oldu? AKP oldu. Kim sebep oldu? Sizden önce burada oturan milletvekillerinin tarıma dair aldığı kararlar oldu arkadaşlar. Kim uyardı peki? Cumhuriyet Halk Partisi hep uyardı. “Tarımın millî bir politikası olur.” dedik, alternatif önerdik, siz kalktınız Sudan’da arazi kiralayıp milyonlarca lira yatırımı oraya kaydırdınız. Neden? Daha kârlı diye. Tarım kârla izah edilemeyecek kadar önemli bir sektördür.
ÇİFTÇİNİN SESİNİ, BOĞAZINI KISTILAR
16 milyon kişi ekmeğini topraktan çıkarırken tarıma sadece ticaret gözüyle bakamazsınız. Ticaret gözüyle baktığınızda işte bu olur. İnanmıyorsanız bakın, Mersinli çiftçilere gelen icralar burada arkadaşlar, bunlar binleri bulacaklar. Bu insanlar evlerinden, tarlalarından olacak, arazileri icra yoluyla satılacak. Eserinizle gurur duyun.
BORÇLAR YAPILANDIRILMALI
Değerli arkadaşlar, tarım gerçekten üstünden siyaset yapılamayacak kadar çok önemli bir sektör. Buradan bir çiftçi olarak yine sesleniyorum: Mutlaka özel ve kamu bankalarına olan borçların yapılandırılması gerekiyor. Siz burada eğer birazcık vicdan sahibiyseniz, birazcık insanların kaliteli ve ucuz gıda tüketmesini istiyorsanız gelirsiniz buradaki önerdiğimiz araştırma önergesine destek verirsiniz. Eğer biz yanılıyorsak bu sorunların tespitinde, dile getirilmesinde ortaya çıkar ama siz yanılıyorsanız da lütfen, uyguladığınız tarım politikalarını tekrar bir gözden geçirin. Bu ülkeye, bu ülkenin köylüsüne, çiftçisine olan borcunuzu ödeyin. Anayasa’da yazan yüzde 1’lik kısmı zaten yıllardır ödemiyorsunuz, bari bundan sonra vicdana gelin, başka sektörlere yaptığınız desteği tarıma da yapın.”
BENZER HABERLER