Çevre örgütleri Mersin sahillerine kurulması planlanan balık çiftliklerine karşı çıkan halkın ve yerel yönetimlerin iradelerinin yok sayılmasına tepki göstererek, projelerin iptal edilmesini istedi.
Çevre örgütleri adına açıklama yapan Aydıncık Çevre Koruma Derneği Başkanı Mehmet Sarı, şunları kaydetti:
“Aydıncık’ta bir araya gelen Mersin, Silifke, Aydıncık, Bozyazı ve Anamur Çevre Örgütleri olarak bir kez daha Mersin’in sahillerinde yapımı planlanan balık çiftlikleri projelerine karşı olduğumuzu kamuoyu ile paylaştık. Halkın ve Yerel Yöneticilerin iradeleri hiçe sayılarak ilan edilen Çed Raporları bilimsellikten uzak, hukuki dayanağı yoktur.
Balık Çiftlikleri, Mersin’de Akdeniz’in ekosistemini ve halkın sağlığını bozacak, turizme de çok zarar verecektir. Balık çiftlikleri Muğla’da denizi çok kirletmiştir. Kirli denizde verimli üretim yapılamadığı için Muğla’dan sökülüp Mersin’e kurulumu yapılmak istenmektedir.
Balık çiftliklerinde GDOlu yem ve çeşitli kimyasalların yanı sıra, balıkların verimini artırıcı ve hastalıklara karşı da antibiyotikler kullanılmaktadır. Balık çiftliklerinde kullanılan yemler, antibiyotikler ve diğer kimyasallar ile birlikte balıkların dışkıları denizin dibinde birikerek zamanla denizin dibindeki bitki örtüsünü ve denizdeki oksijeni yok etmektedir. Bu durum denizdeki diğer canlıların bölgedeki varlığını tehdit etmektedir. Deniz yatağında biriken bu yoğun kirlilik denizin ekosistemini ve doğal hayatını zamanla yok etmektedir.
Balık çiftliklerindeki kirlilik ve kullanılan kimyasallar, balıkların dışkıları denizin yüzeyine de yayılmaktadır. Bu da insan sağlığını tehdit etmenin yanında turizmin bitmesine de neden olmaktadır. Ayrıca, balık çiftliklerinin sınırını çizen varil ve şamandıralarla koylar kapatılarak, yatların, teknelerin ve turistlerin denize girmeleri engellenmektedir. Balık çiftliklerinin çalışanlarının kaldığı barakalar, kıyıların görüntüsünü bozmaktadır.
Mersin’de Anamur, Aydıncık ve Silifke sahillerinin sonuna kadar Muğla’dan sökülerek yapımı planlanan balık çiftliklerinin kurulum yerlerinin geneli 1. Derecede doğal sit, Arkeolojik sit ve ilan edilmiş Turizm bölgeleridir. 1. derece doğal sit alanları uluslar arası sözleşmelerle koruma altına alınmıştır. Koruma altına alınan alanlara Balık çiftlikleri kurmak uluslar arası sözleşmelere ve ülkemizdeki yasa ve yönetmeliklere aykırıdır.
Bizler Mersin’de denizlerimizi kirletecek, ekosistemimizi ve sağlığımızı bozacak balık çiftliklerinin kurulmasını istemiyoruz. Yetkililerden Mersin halkının haklı talebini yerine getirerek balık çiftliklerinin bütün projelerini iptal etmelerini istiyoruz. “
BENZER HABERLER