HaberMatik V3.2

logo

Çevre dernekleri maden ihalelerinin iptalini istiyor

Çevre dernekleri maden ihalelerinin iptalini istiyor

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE), Mersin ili sınırları içinde 10 maden sahasının işletmeye açılması için yapılacak ihalenin, doğaya vereceği zararlar nedeniyle iptal edilmesini istedi.

DAÇE bileşeni 6 çevre derneğinin yaptığı ortak açıklama şöyle:

“Dünyada ve Ülkemiz de uygulanan yanlış politikalar birçok krizin oluşmasına neden olmuştur.

Bilimsellikten uzak Rant politikalarının sonucunda toprak, su ve hava kirlilikleri artmış, dünyanın ekosistemi bozulmuştur, artık Gezegenimiz ve insanlık yok olma tehlikesiyle karşı karşıya gelmiş olup, Dünyamız ve Ülkemiz ciddi bir ekonomik ve sosyal krizlerle boğuşmaktadır. Küresel ısınma ve İklim krizi dünyanın geleceğini tehdit etmektedir.

Dünya ekosisteminin bozulması Covid-19 virüsünün meydana gelmesine neden olmuştur. Bu tehlikeler ortada iken hükümetin önlem alması gerekirken bu tehlikeleri arttıracak adımlar atmaktadır.

Ülkemizin yeraltı ve yerüstü zenginlikleri uluslararası ve yerli işbirlikçi şirketlere peşkeş çekilmektedir. Mevcut maden çalışmaları yaşam alanlarımızda ciddi olumsuzluklar yaratıyor iken ilave yapılacak maden çalışmaları mevcut tehlikenin boyutlarını arttıracaktır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü

Maden Arama ve İşletme Ruhsatları için 140. Grup ihale ilanı yayınlandı.

Bu ilanda ülkemizin her yerinde toplam 766 maden arama ve işletme sahası ihaleye çıkarılıyor. Toplam 883 bin hektarlık (Ülke yüzölçümünün %1,14’ü) bir alanı kapsayan bu ihalenin çoğunluğu altın, gümüş, platin, bakır, kurşun, çinko, demir gibi madenlerin bulunduğu IV. Grupta yer alıyor.

Bu ihale ile 559 arama, 134 işletme ruhsatı verilecektir. Ülkemizde Vahşi bir şekilde yapılan Maden aramaları ve işletmeleri dağların, yeraltı ve yerüstü sularının, tarım, ormanlık ve mera alanlarının yok edilmesine neden olmaktadır.

766 maden sahasının 30’u Doğu Akdeniz bölgesindedir. Bunların 10’u da Mersin Merkez, Anamur, Silifke, Aydıncık, Gülnar, Erdemli ve Tarsus ilçelerinde bulunmaktadır. Madenlerin sahasının geneli tarım, mera, ormanlık, doğal yada arkeolojik sit alanlarının içinde olup su havzalarına çok yakındır. Müdürlüğün ihaleye açtığı bu alanlarda hangi madenlerin aranacağı ya da işletileceği belirsizdir. 7 Eylül de ihalesi yapılacak olan bu yerler Devlet tarafından değil ihaleyi kazanacak şirketler tarafından işletilecektir. Bunun sonucunda rantı özel şirketler, zararı da kamu görecektir.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri olarak bölgemizde planlanan maden arama ve işletme ruhsatları ihalelerine karşı başta yerel yönetimler olmak üzere meslek odalarını, siyasi partileri, sendikaları, vakıf ve dernekleri, çevre platformlarını, mahalle muhtarlarını bu mücadele sürecine destek vermeye çağırıyor ve ihalelerin acilen iptal edilmesini talep ediyoruz.”

DAÇE BİLEŞENLERİ: Antakya Çevre Koruma Derneği, Adana Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği (ÇETKO), İskenderun Çevre Koruma Derneği, Samandağ Çevre ve Turizm Derneği, Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği Mersin Çevre Dostları Derneği, Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği (ÇEKSAM)

Etiketler: » »
#

SENDE YORUM YAZ