HaberMatik V3.2

logo

Büyükşehir 16 bin badem fidanı dağıttı

Büyükşehir 16 bin badem fidanı dağıttı

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi tarafından “Üreticimize Hep Destek, Tam Destek” sloganıyla gerçekleştirilen “Badem Fidanı Dağıtımı Projesi” ile toplam 64 mahallede 16 bin 373 adet badem fidanı dağıtımı yapıldı. Üreticilere, Aydıncık, Gülnar, Mut ve Silifke ilçelerinde ana çeşit olarak Ferragnes, tozlayıcı çeşit olarak da Ferraduel badem fidanı, % 50 üretici katkı paylı olarak verildi.

Büyükşehir üreticinin yüzünü güldürmeye devam ediyor

Bu proje ile Aydıncık, Gülnar, Mut ve Silifke ilçelerindeki 500 ile 1200 metre rakım aralığındaki tarım alanları üzerinde maksimum düzeyde fayda sağlanması hedeflenirken, badem yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılarak bölgede meyve yetiştiriciliği yönünden tarımsal faaliyetlerin geliştirilmesi amaçlanıyor. Öncelikli olarak bölgenin ihtiyacını karşılamak, aile ve yurt ekonomisine katkı sağlamak, kırsal kesimden göçü önlemek ve bilinçli üretimler sonucu yeni iş sahalarının oluşturulması ile işsizliği azaltmayı amaçlayan Mersin Büyükşehir Belediyesi, üreticinin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Proje kapsamında, dört ilçedeki 64 mahallede 169’u kadın üretici olmak üzere toplam 511 üreticiye 16 bin 373 adet badem fidanı dağıtıldı.

Şahutoğlu: “Bölgeye özgü projeler üretmeye devam ediyoruz”

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Bitkisel Materyal ve Seracılık Şube Müdürü Selçuk Şahutoğlu, pandeminin tarımın önemini daha çok ortaya çıkardığını belirterek, “Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bunun farkındayız ve de bölgeye özgü projeler üretmeye devam ediyoruz. Bu bölge bademciliğe uygun bir bölge. Biz de burada üreticilerimizi destekliyoruz. Üreticilerimiz bu tür projelerden çok memnun olduklarını ifade ediyorlar. Fidanlarımız kaliteli, tüplü ve sertifikalı olduğu için daha fazla üretici başvurmadığına aslında pişman oluyor diyebilirim. Fidanlarımız güzel. Üreticilerimiz bunların devamını istiyor ve sayının da artmasını talep ediyorlar. 2022 yılında da tarıma olan desteklerimiz devam edecek” dedi.

“Sebzecilik bitti, bir de bunu deneyeceğiz”

Kadın üreticilerden Adile Has, ilk kez bu proje ile badem yetiştireceğini anlatarak, “Büyükşehir’den Allah razı olsun. Badem fidanlarını gördük, çok hoşumuza gitti, inşallah devamı gelir. Normalde biz seracılık yapıyoruz. Salatalık, patlıcan, biber ekiyoruz. Bademi ilk kez deneyeceğiz. Mesela biz salatalığı yazın 5-6 liradan aldık. Şimdi salatalık çıktı 2 lira. Yani sebzecilik bitti. Bir de bunu deneyeceğiz. Bu desteği Büyükşehir’de çalışanlardan duyduk. Biz de yazıldık. Kadınlara destek verilmesi çok güzel bir şey, ben kadın üreticileri çok seviyorum” diye konuştu.

Aydıncık’ta yaşayan üretici Aysun Yıldırım, “Çiftçilikle uğraşıyoruz. Köyümüzde, yaylamızda ceviz bahçemiz var. Burada seramız var. Tarla işleri ile uğraşıyoruz. Seramızda salatalık ekiyoruz. Ceviz bahçemiz var. Onlarla mücadele ediyoruz. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’den badem fidanımızı aldık, götürüp tarlamıza dikeceğiz. Daha önceden badem yetiştirdik, daha verime başlamadı, birkaç yıl sürer herhalde” dedi.

“Çocuklarımıza katkı olsun istiyoruz”

Teslime Dal ise seracılıkla uğraştığını ifade ederken, “Seradan az gelir geliyor. O yüzden badem yapalım dedik ve yaylaya badem ektik. Çocuklarımıza katkı olsun istiyoruz. Başkanımıza teşekkür ederiz” diye konuştu.

İlk defa fidancılık yapacak olan üreticilerden Gülay Yılmaz, “Fidan dağıtımını Büyükşehir Belediyesi’nden duydum. Sonra eşimle almaya karar verdik. Deneyeceğiz. Bakalım inşallah güzel çıkar, memnun kalırız. Böyle bir proje yaptıkları için teşekkür ederiz, sağ olsunlar” dedi.

Yeniyürük Mahallesi’nde badem bahçesi olan Ahmet Kocaoğlu, fidanların yüzde 50 hibeli olmasının önemine dikkat çekerek, “İmkânı olmayan, fidan alamayan arkadaşlar için çok ideal. 30 fide benim alacağım. Ama burada 30 fide 135 lira. 5 liraya geliyor neredeyse. Yani en az % 50 işin ikramı. Üreticilerin karı oluyor” ifadelerini kullandı.

Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ