Türkiye‘nin muz tüketiminin yüzde 50’sini karşılayan Akdeniz Bölgesi’nde bu yıl 220 bin ton muz üretimi hedefleniyor.
Türkiye‘nin yaklaşık 400 bin tonluk muz ihtiyacının yüzde 50’sini
’Manavgat, Alanya,Gazipaşa, Anamur, Bozyazı, Arsuz ve Erdemli‘deki üreticiler karşılıyor. 2013 yılında 200 bin ton üretim yapan muz üreticisi, yaklaşık 400 milyon lira gelir elde etti.Anamur Muz Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Güzel, Akdeniz Bölgesi’nde muz üretiminin eylül ayında başlayıp, bir sonraki yılın mayıs ayında sona erdiğini söyledi. Türkiye‘de üretimin Antalya, Mersin ve Hatay ile sınırlı olduğunu belirten Güzel, “23 bin dönüm alanda yılda ortalama 200 bin ton üretim yapılıyor. 2013-2014 döneminde ise 220 bin ton rekolte bekleniyor” dedi.
GİRDİLER ARTTI, FİYAT YERİNDE SAYIYOR
Muz üretimini arttırmak için Birlik olarak çalışmalar yaptıklarını dile getiren Güzel, “Değişik bölgelerde denemeler yapıyoruz, ancak ihracatı artırabilmemiz için daha fazla devlet teşviğine ihtiyacımız var. 10 yıl önce 70-80 bin ton muz üretiyorduk. Şimdi 200-220 bin tona çıktı. Devlet boş arazileri kiralamamıza yardım etse, faiz indirimi yapsa üretime daha fazla katkı sağlar. Üretim girdileri çok yüksek. 2000 yılında muz 1.2 liraydı, şu anda 1.8 ile 2 lira arasında satılıyor. Girdiler arttı, ancak fiyat yerinde sayıyor. Üretici borcunu ödeyemiyor” diye konuştu.