Gıda Yüksek Mühendisi Bilim İnsanı Mevlüt Şen, Dünyada 5 milyon 700 bin ton üretilen ve Türkiye de sadece Anamur ve Bozyazıda yetişen gölevez üzerinde 1996’dan bu yana sürdürdüğü araştırmalarını seminerlerle halka anlatıyor. Zaman zaman araştırma sonuçlarını binlerce kişiye anlatan Şen, dün saat 20’30’da Anamur Belediye Meclis Salonunda düzenlediği seminerde sadece 7 kişiye seminer verdi. Seminere katılımın oldukça az olması, Anamur Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Fuat Uğur’u isyan ettirdi. İlçe Tarım Müdürleri, Kaymakam, Ziraat Odası temsilcileri, Ziraat Mühendisleri Odası nerede? Böyle önemli ve sosyal faydası yüksek olan bir konuya neden ilgi gösterilmiyor?” diyerek tepki gösteren Uğur, Ziraat Yüksek Mühendisi Durmuş Deniz, CHP’li Belediye Meclis Üyesi Hüsnü Ceren, ile birlikte katılan diğer üç kişiyi katılımlarından dolayı tebrik etti.
Tek kişi de gelse sunumumu yaparım
Gıda yüksek Mühendisi Mevlüt Şen, seminer öncesi bütün birimlere haber verdiğini belirtti. “Benim için katılımın çok olması değil, ilginin gösterilmesi. Tek kişide katılsa ben sunumumu yine gerçekleştiririm.” Diyen Şen’in meslek sorumluluğu ve gölevez aşkı katılımcıları hem duygulandırdı, hem de onurlandırdı. Şu anda Gölevez jipsinin patent müracaatını yaptığını kaydeden ve bunun önümüzdeki yıllarda Anamur ve Boyazı için büyük bir gelir kaynağı o9lacağını kaydeden Şen, “Gölevez ABD ve Havai adaları başta olmak üzere dünyada 5 milyon 700 bin ton üretiliyor. Ülkemizde ise sadece Anamur ve Bozyazıda yetişiyor. Yemeğinden tutunda jipsine kadar binlerce çeşit tüketim materyalleri oluşturmak mümkün. Şeker ve yağ oranı düşük olduğu için oldukça sağlıklı bir besin maddesi. Lifli bir bitki ve bu nedenle besinlerle alınan ilaç atıkları ve kanserojen maddeleri daha sindirim sistemi tarafından emilmeden hapsediyor. Böylece zararlı maddelerin vücuda geçmesini önleyerek kanser riskini azaltıyor.” Dedi. Şen, gölevez üretiminden üreticinin dekar başına ortalama 10 bin TL gelir elde edeceğinin de altını çizdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı projesini destekliyor
Gölevez yumrusunun cipse ve mamul ürününe işlenmesi ile sağlık için önemini bütün detayları ile anlatan Gıda Yüksek Mühendisi Mevlüt Şen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının projesini desteklediğinin de altını çizdi.
BENZER HABERLER