Boyun fıtığı, boyun omurlarının arasındaki kıkırdağın(disk yapısının), omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi, çıkması sonucu, kola gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması ile oluşan hastalığa denir.
Diskler ortasında jel kıvamında bir madde ve bunu çevreleyen daha sert yapıya sahip yastıkçıklardan oluşur. Yaşın ilerlemesi ve travmaya maruz kalma durumlarında bu yastıkçıklar yıpranmaya başlar. Dıştaki tabaka giderek incelir, ani yapılan ters bir hareket sonrasında yırtılabilir. Diskin içindeki jel kıvamındaki madde bu yırtıklardan dışarı doğru kayarak, omurilikten çıkıp boynumuza ve kolumuza doğru uzanan sinirimize baskı yapar. Böylece boyun-kol ağrısı ve o kolumuzda uyuşma, karıncalanma, bazen de güçsüzlük hissedilir.
En üst boyun omurumuz, C1, C2 dediğimiz omur arasından başa giden sinirler çıkmaktadır. Eğer sıkışmışsa, şiddetli baş ağrısı yapabilir.C1 sinirinin sıkışmasına bağlı, boynun arkasından başlayıp, kulağa, göze vuran bir ağrı gelişebilir.En çok fıtıklaşma C5-6-7 seviyelerinde görülür.
BOYUN FITIĞININ NEDENLERİ
-Trafik kazaları, her türlü fiziksel travmalar,
-Günlük hayatın gerilimleri,
-Boyunun yanlış hareketleri ve yanlış pozisyonları,
-Emosyonel gerginlik, boyun kaslarında zayıflık,
–Yaşlanmaya bağlı kemik yapısındaki dejeneratif değişiklikler
-Boyun kireçlenmesi
–Duruş bozuklukları, stres, soğuğa maruz kalmak, yorgunluk
-Uzun süreli bilgisayar kullanımı gibi, sürekli tek noktaya odaklaşarak yapılan ve boyun kaslarının yeterince hareket etmesine engel olan işler.
BOYUN FITIĞININ BELİRTİLERİ
-Ensede ağrı, kas spazmı, boyun hareketlerinde kısıtlılık
-Enseden kol veya kollara , göğse ve sırta yayılabilen ağrı
-Kollar ve/veya ellerde uyuşma hissi
-Baş dönmesi, kulak çınlaması, gözlerde sinek uçuşması, bulantı, konsantrasyon bozukluğu
-Kol ve/veya ellerde kas gücü azalması (elinden sık sık bir şeyleri düşürme, kavrama güçlüğü)
BOYUN FITIĞININ TEDAVİSİ
Konservatif(ameliyat dışı) ve cerrahi tedavi olarak ikiye ayrılabilir.Cerrahi tedavi çok az bir kısım hastada ve en son tedavi şekli olarak değerlendirilmelidir. Konservatif tedavi yöntemi olarak ise Manuplatif (elle) tedavi, istirahat, ilaç tedavisi (ağrı kesici, kas gevşetici, inflamasyon giderici ),Traksiyon yöntemleri ve diğer fizik tedavi ajanları kullanılabilir.
Günümüzde özellikle manuel terapi yöntemleri FİZYOTERAPİSTLER tarafından birçok hastaya uygulanmakta ve başarılı sonuçlar alınabilmektedir.Manuel terapide boyun omurlarına traksiyon, maniplasyon ve mobilizyon teknikleri uygulanarak boyun fıtığının iyileşmesi sağlanmaktadır.Bu tedavini amacı omurların arasını açarak yerinden kayan kıkırdağın(diskin) yerine getirilmesini sağlayarak sinir üzerinde oluşan baskıyı ortadan kaldırmaktır.Genellikle tedavi 3 ile 7 seansta etkisi gösterir.Ancak ağır vakalarda iyileşme süresi daha uzun sürebilmektedir.Özellikle bel boyun fıtıklarının yüzde doksan beşi manupilatif tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilir.Ayrıca tedavi süresince ve sonrasında Fizyoterapistin önereceği egzersiz programına da harfiyen uyulmalıdır.
OMT. FZT. HACI VELİ KILINÇ
“BOYUN FITIĞI(SERVİKAL DİSK HERNİSİ) NEDİR?” için 1 yorum
BENZER HABERLER
çok güzel bir yazı olmuş,elinize sağlık