HaberMatik V3.2

logo

‘BORÇ ERTELEME YETMEZ. AFET BÖLGESİ İLAN EDİLEREK ÇİFTÇİ BORÇLARI SİLİNMELİ’

‘BORÇ ERTELEME YETMEZ. AFET BÖLGESİ İLAN EDİLEREK ÇİFTÇİ BORÇLARI SİLİNMELİ’

anamurgundem.com.tr012CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Mersin’de geçtiğimiz hafta yaşanan sel felaketinin tarım alanlarında büyük hasara yol açtığını belirterek, “Özellikle Tarsus ve Akdeniz’e bağlı köylerdeki sera alanlarında hasar büyük. Çiftçi borçlarının 1 yıl süreyle ertelenmesi yeterli olmaz. Mersin’in mutlaka afet bölgesi ilan edilmesi, çiftçinin borçlarının tamamen silinmesi gerekir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, sel felaketinin ardından Tarsus’un Kulak, Özelbahşiş, Kelahmet, Atalar ve Yeşiltepe köyleri ile Akdeniz’in Kazanlı ve Adanalıoğlu köylerinde incelemelerde bulundu, çiftçilerden felaketin boyutlarıyla ilgili bilgi aldı.

Çamak, köylerde edindiği izlenimleri ve vatandaşların kendisine ilettiği talepleri parti binasında düzenlediği basın toplantısında dile getirdi.

Çamak, “Tarsus’a bağlı Kulak, Özelbahşiş, Kelahmet, Atalar ve Yeşiltepe köylerindeki manzara sözlerle anlatılamayacak kadar kötü. Ancak gidip gördüğünüz zaman durumun ciddiyetini anlıyorsunuz. Bu köylerde manzara gerçekten korkunç. Neredeyse 1 metre yüksekliğinde su var. Bu su akıp gidemiyor çünkü toprak deniz seviyesinden daha aşağıda. Berdan Nehri taşmış ve Kelahmet köyünün arazisine dağılmış durumda. O bölgeye 1970’lerde 4 tane pompa verilmiş ama biriken suyun tahliyesi için bu pompalar yeterli gelmiyor” dedi.

Örtü altı sebze üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Akdeniz’e bağlı Kazanlı ve Adanalıoğlu’nda da benzer bir durumun yaşandığını kaydeden Çamak, hükümetin sel felaketinden zarar gören çiftçinin Ziraat Bankası’na olan borçlarının 1 yıl ertelenmesi kararı aldığını ancak bunun yeterli olmayacağını söyledi.

Çamak, “Bu bölgenin mutlaka afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor. Afet bölgesi ilan edilmezse hasarı yüzde 30’u bulan çiftçilerin borçları 1 yıl süreyle ertelenecek. Köylülerin buna itirazı var. ‘Borcu erteliyor ama faizini almaya devam ediyor’ diyorlar. Köylülerimizin ayrıca dikkat çektiği ikinci bir konu var. Üreticilerin yüzde 50’si kiracı konumunda.  Toprak kendilerine ait olmadığı için Ziraat Bankası’ndan kredi alamıyor, özel bankalardan ya da komisyonculardan kredi alıyorlar. Dolayısıyla borç erteleme kararından bu üreticiler faydalanamıyor. Üçüncü konu, köylüler ‘hadi borçlar ertelendi 1 yıl boyunca ne yiyip, ne içeceğiz, diğer borçları nasıl ödeyeceğiz’ diyor. Onun için, görüştüğümüz vatandaşların büyük kısmı borç ertelemenin çözüm olmayacağını, afet bölgesi ilan edilmesini istiyorlar. Çünkü afet bölgesi ilan edilirse çiftçinin borçları tamamen silinecek ve nakdi yardımlar yapılacak. Bizim incelemeler sırasında gördüğümüz de bu yönde. Çiftçin borçlarının ertelenmesi düşünülüyor ama bu yeterli olmaz. Mersin’in mutlaka afet bölgesi ilan edilmesi, çiftçinin borçlarının tamamen silinmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 anamurgundem.com.tr014

#

SENDE YORUM YAZ