HaberMatik V3.2

logo

Bir ay sonra açıkladı, balık çiftliklerine karşıymış

Bir ay sonra açıkladı, balık çiftliklerine karşıymış

30 Temmuz 20181001CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, Mersin’de balık çiftliklerine yönelik ÇED halkı bilgilendirme toplantılarıyla ilgili sürecin başlamasından yaklaşık bir ay sonra parti içi çalışmalara ara verip bir açıklama yaptı.
Ankara’da genel başkan Kılıçdaroğlu’na destek veren il başkanları arasında yer alan ve parti içi çalışmalara ağırlık veren Aktay, Mersin’in en önemli gündem maddeleri arasında ilk sırada gelen balık çiftlikleriyle ilgili suskunluğunu sürecin başlamasından bir ay sonra bozarak şu açıklamayı yaptı:
“Denizlerimiz rantçıların “çiftliği” olamaz
Mersin Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, kentimizin doğal ve kültürel mirasa sahip sahillerinde balık çiftlikleri kurulmasına olur vermiştir. Yöre halkının ve uzmanların görüşlerini, yerel yönetimleri hiçe sayan bu karar sadece bugünümüzü değil, yarınlarımızı da riske atmaktadır.
Denizlerdeki balık çiftliklerinin bir avuç kişiye kar sağlarken, insanlar ve denizdeki yaşam için nasıl büyük bir tehdit oluşturduğu, Muğla’da acı bir tecrübeyle görülmüştür. Uzmanların hesaplamalarına göre, örneğin, 500 ton somon balığı yetiştiren küçük bir balık çiftliğinin atıkları, 7500 nüfuslu bir kasabanın lağım atıklarına eş değerdir. Üstelik bu atıklar arıtılmadan denize karışacaktır. 50 bin ton çiftlik somonu yetiştirilmesi yaklaşık 250 bin ila 500 bin kişinin arıtılmamış atıklarının denize karışmasına eş değer bir etki yaratacaktır.
Mersin Valiliği’ni, balık çiftliklerinin halk sağlına yönelik riskleri konusunda Mersin Tabip Odası’nın bilimsel uyarılarını dikkate almaya ve Mersinlilerin sağlığını daha fazla tehlikeye atmamaya davet ediyoruz.
Denizi kirletecek, turizmi olumsuz etkileyecek balık çiftlikleri, koruma altındaki canlı türleri için de tehdit oluşturacaktır. Çiftlikler için belirlenen bölgelerde, nesli tehlikede olan deniz kaplumbağaları ile koruma altında olan Akdeniz foklarının üreme ve yaşam alanları bulunmaktadır. Ayrıca, balık çiftliklerine açılan alanlarda, başta Dana Adası’ndaki antik tersane kalıntıları olmak üzere çok sayıda arkeolojik miras ve 6 turizm merkezi yer almaktadır.
Her yönüyle Mersin’e zarar verecek balık çiftliği ısrarından derhal vazgeçilmeli, bu hatadan bir an önce dönülmelidir. Nükleer Santral Projesiyle tarımı, turizmi, doğası ve insanı yeterince tehdit altında olan Mersin’in başına bir de balık çiftlikleri bela edilmemelidir. Yaşadığımız kentin sorunlarının çözümü, Mersin’i Mersin yapan değerlerde yatmaktadır. Mersin, ancak denizine, güneşine, iklimine, bereketli topraklarına, güler yüzlü insanlarına ve sırtını yasladığı Toroslara sahip çıkarak büyüyebilir.”

Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ