HaberMatik V3.2

logo

ANTSO’dan ‘Bereketli Kazanç Yılı’ etkinliği

ANTSO’dan ‘Bereketli Kazanç Yılı’ etkinliği

13 Ekim 20185030Anamur Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği geleneksel Bereketli Kazan Yılı Hal Sezonu açılışı etkinliği Bozyazı Hali’nde gerçekleştirildi.
Etkinliğe AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, Mersin Valisi Ali İhsan Su , AK Parti Mersin Milletvekilleri Zeynep Gül Yılmaz ve Ali Cumhur Taşkın , Anamur Kaymakamı Mehmet Kurdoğlu, Bozyazı Kaymakamı Hayatı Taşdan, Bozyazı Belediye Başkanı Mehmet Ballı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Anamur Ticaret ve Sanayi Odası (ANTSO) Başkanı Ferudun Torunoğlu, AK Parti Mersin İl Başkanı Cesim Ercik, Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile üreticiler katıldı.
ANTSO BAŞKANI TORUNOĞLU: “ÜRÜN PARA EDERSE İSTİHDAM ARTAR”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan ANTSO Başkanı Ferudun Torunoğlu, tarımsal ürünlerin aynı zamanda ürün yetiştiriciliği işiyle de uğraşan, ANTSO üyelerinin ticari faaliyetlerine finansal kaynak sağlaması dolayısıyla bölgemiz ekonomisi ve sosyal barışa katkı sağladığını belirterek, “Bölgemizin Muzu, Çileği, Dutu, Kivisi, Narı, Avakadosu, Domatesi, Patlıcanı, Biberi para ederse diğer iş kolları da çalışır ve istihdam artar. Bu büyük katkı, odamızca yıllık olarak hazırlanan ekonomik raporumuz için Anamur ve Bozyazı İlçe Tarım Müdürlüklerimizden almış olduğumuz Muz ve Çileğin 2017 sonu itibariyle verileri incelendiğinde ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıkacaktır” dedi.
“TARIM BİTERSE SANAYİ DE BİTER, YENİ OSB İSTİYORUZ”
“Anamur – Bozyazı sebze meyve halleri bizim darphanemiz, ülke ekonomisinin can damarları en önemlisi istihdam yaratıcı merkezleridir” diyen Torunoğlu, şunları söyledi:
“Döviz kurlarındaki ve faizlerdeki son artış , zirai üretimdeki girdileri arttırmış olup, hem üreticileri, hem de komisyoncu, sarartma ve paketleme tesislerini olumsuz etkilemektedir.
Şuna inanıyoruz ki bacasız sanayi tarım biterse bununla ilgili sanayi de biter. Bizler devletimize güveniyoruz bu olumsuzluğun tez zamanda azalacağı inancındayız.
Biz Anamur Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2019’da mera arazilerinin hazineye devrinden sonra Anamur – Bozyazı – Aydıncık bölgesine hitap edecek tarıma dayalı bir Organize Sanayi Sitesi için çalışmalara başladık. Şuna inanıyoruz ki Sayın Bakanımızın da desteğiyle 1-2 yıl içinde bu arzumuz da gerçekleşecek.”
ANAMUR VE BOZYAZI’DA MUZ VE ÇİLEK ÜRETİM RAKAMLARI
2017 yılı sonu itibariyle Anamur’da 26 bin 500 dekar alanda 177 bin 500 ton muz, 22 bin dekar alanda 93 bin ton çilek, Bozyazı’da da 8 bin 620 dekar alanda 60 bin ton muz, 750 dekar alanda 3 bin 750 ton çilek üretildiğini belirten Torunoğlu, “Biz Anamur Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu değere değer katmak amacıyla bu etkinliği düzenliyoruz” dedi.
“GELECEK ETKİNLİĞİ YENİ HAL’DE DÜZENLEMEK İSTİYORUZ”
2018 yılı Ekim ayı itibariyle ANTSO’nun 91 anonim, 523 limited ve 2 kollektif şirket, 72 kooperatif ve 626 şahıs işletmesi olmak üzere 1314 üyesinin bulunduğunu ifade eden Torunoğlu, şöyle devam etti:
“İnşallah, komisyoncu, sarartma paketleme tesisi sahibi üyelerimizin rahat edeceği kullanışlı ve her türlü ihtiyaca cevap verebilecek bir olan yeni bir hal kompleksinde bu etkinliği tekrar gerçekleştiririz. Çünkü sizler hizmetin en iyisine layıksınız. Anamur ve Bozyazı’da yapılacak olan yeni hallerin komisyoncu ve tesis sahibi üyelerimizin de görüşü alınarak belirlenmesini istiyoruz.”
ÜYELERİN TALEPLERİNİ AKTARDI
Torunoğlu, konuşmasında oda üyelerinin bazı talepleri bulunduğunu belirterek, bu talepleri şöyle sıraladı:
“Çiftçimizin ürünün maliyetini etkileyen ana girdisi olan gübre, ilaçta destekleme uygulanmasını, son zam ve faizlerden olumsuz etkilenen üretici, komisyoncu ve tesis sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz.
Ziraat Bankasının sera yapımında baz aldığı fiyat Sayın Bakanımızın da talimatlarıyla 50.000 TL’ye yükseltilmiş olmakla beraber, yapılan son zamlardan sonra dönümde 110.000 – 120.000 TL’ye çıkmıştır. Bunun tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz.
Ziraat Bankası Şubelerinde, zirai kredileri kullandırırken ve yenilerken, idari zorluklar çıkarılıyor. Bakım kredisi dönüme 10.000 TL verirken şu anda 6.000 TL veriyorlar. Bakım kredileri her yıl yeniden yatırılıp çekilmesi zorunlu bir kredidir. Parayı çiftçiye önce bir sorun yok yatırıp çekebilirsiniz deniliyor, yatırdıktan sonra bahaneler üretilip onaydan çıkmadı diyorlar. Çiftçi girdilerin ikiye katlandığı bu ortamda, mağdur edilmektedir. Bakım kredisini daha önce sigorta istenmezken, şimdi yeni uygulama olarak sigorta yapılmasını istemekteler. Ayrıca kiralanan seralarda sigorta istenmekte arsa sahipleri bu duruma razı olmadıklarından dolayı kiracı mağdur olmaktadır. Daha önce kiralık seralarda noter sözleşmesi aranmazken, şimdi noterden kira sözleşmesi istenerek binlerce lira harcı notere ödenmek zorunda kalınıyor.”
ANAMUR’UN BEKLENTİLERİNİ SIRALADI
Torunoğlu, konuşmasının son bölümünde Anamur’un beklentilerini de şöyle sıraladı:
“Kıbrıs’la aramızda lojistik üst olmada en büyük unsur iskelemizin bir an önce bitmesini istiyoruz.
Devlet Hastanemizin de biran önce tamamlanmasını arzuluyoruz.
Anamur-Bozyazı-Aydıncık’a hitap edecek 4 yıllık Ziraat Fakültesinin açılmasını istiyoruz.
Anamur – Ermenek Yolu’nun kamulaştırma ödeneği ve ödenek ihtiyacı var.
Anamur İçme Suyu Projesi 21 yıllık bir sorun. Projeler İller Bankası Genel Müdürlüğünde ihale edilmeyi bekliyor.
Devlet Hastanesi’nde inşaat devam ediyor. İlçenin Mersin, Antalya ve Karaman’a uzaklığı nedeniyle bölge hastanesine dönüşmesi gerekmektedir.
Akine’de 24 derslik ilköğretim okulu 3 yıldır boş beklemektedir. Okulun Rehabilitasyon ve Yaşlı Bakım Merkezine dönüşmesi sağlanmalıdır.
Gümrük Müdürlüğü’nün açılması, yeni Adalet Sarayı ve yeni İlçe Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası ile ilgili dosyalar genel müdürlüklerde.
Anamur ve Bozyazı Kapalı Devre Sulama Sisteminin bir an önce bitirilerek hayata geçirilmesi hususlarında Sayın Bakanımızın desteklerini arz ediyoruz.
Torunoğlu, konuşmasının sonunda yatırımlar ve projeler için Elvan ve Vali Su’ya, köylere hizmetleri için Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a ve bakanlık nezdindeki girişimleri için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür etti. Tüm üreticilere bereketli bir sezon diledi.
MEHMET BALLI: “2 YILDA BİR ARABA DEĞİŞTİRENLER DEVLETE NE KADAR VERGİ VERİYOR?”
Bozyazı Belediye Başanı Mehmet Ballı da konuşmasında Elvan’a Bozyazı’da ihtiyaç duyulan elektrik arıza ekiplerinin görevlendirilmesi ve yeni hal yapımı için 127 dönümlük bir arazinin Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilmesine verdiği destek için teşekkür etti.
“Üreticilerimiz bana kızacak ama almadan vermek Allah’a mahsustur. Anamur ve Bozyazı’daki üreticiler devlete ne kadar vergi veriyor” diye soran Ballı, dikkat çeken konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bunun hesabını bir yapalım. Muzun algısı vergisi tüccarların ve komisyoncuların omuzlarında kaldı. Çok özür diliyorum, ben kimsenin muhasebecisi değilim. Ama sanayinin yolunu bilmeyen Anamurlu, Bozyazılı o kadar çok ki. 2 yılda bir arabayı değiştiriyor. Allah çok versin. Peki o iki yılda bir arabayı değiştiren, plakasına bilmem kaç liraya ismini yazdıran üreticiler devlete ne kadar vergi veriyorlar. Sera yaptırmak için bankadan 300 milyar kredi çeken, sübvansiyonlu olarak yüzde 50’sini ödeyen ve o parayı başka bir bankaya bilmem kaçtan faize yatıran üreticiler var.
“YILDA 800 MİLYAR ALAN ÜRETİCİ VAR, KISTAS KONULSUN VERGİ ALINSIN”
Vergi dairesi ile banka arasında bir bağ olmadığı için kim ne kadar seraya sahip bilinmiyor, kimsenin vergisi de bilinmiyor. Üretici vergi vermiyor. Devletin yaptığı asfaltta son model arabasını kullanıyor rahat ediyor, devletin hastanesinde muayene oluyor para vermiyor. Muz üreticisi tüccara ürünü veriyor, fiş fatura istemiyor, bir kağıda yazdırıyor alacağını. Bir inceleme olursa vergi vermek zorunda kalmamak için. Böyle bir şey var mı? Yarım dönüm, bir dönüm serası olup da ihtiyaçların pençesinde kıvranan üreticiler var. Onlardan vergi alınmasın. Ama bir kıstas konulsun, mesela 10 dönümün üzerinde serası olanların tespiti yapılsın, dönüm başına şu kadar vergi denilsin. 100 dönüm serası olanlar var. Anamur’da ve Bozyazı’da yılda 800 milyar alan o kadar çok üretici var ki. Peki bunlar ne kadar vergi veriyor, hiç vergi vermiyor.
“BU TOPRAKLARLA ÖDEŞMEMİZ LAZIM”
Bunun kıymetini bilmemiz lazım. Bu topraklarla ödeşmemiz lazım. Fakire fukaraya sahip çıkmamız lazım. Üniversite sınavında Türkiye 30’uncusu olmuş bir genç için maddi durumu iyi 5 işadamına telefon ettim, ‘Bu çocuğa ayda 250 lira burs verir misiniz’ diye 5’i de reddetti. Bu topraklarla ödeşmemiz lazım, Allah bunun hesabını sorar öbür tarafta. Bu muz sayesinde, bu topraklar sayesinde ailede herkesin altında bir otomobil varken, başka bölgeler ekonomik krizde inim inim inlerken biz en hafif şekilde atlatmışsak o zaman bu toprakların kıymetini bilmeliyiz, bu havanın, güneşin kıymetini bilmeliyiz ve bu topraklarla ödeşmemiz lazım. Nasıl ödeşeceğiz? Fakire, fukaraya, ihtiyaçlıya ve de muhtaca yardım etmeliyiz. Tabi ki sorunlar da var. Şu anda Anamur ve Bozyazı’da beli kırık olarak evinde yatan 30 civarında insanımız var. Seradan düşerek bu hale geldiler. Bunların sigortası yapılmalıdır. Üreticiler beni tefe koyacak, Mehmet Ballı aday olmadığı için böyle konuşuyor diyecekler ama hiç umurumda değil. Almadan verilmez. Herkes üzerine düşeni verecek.”
MERSİN VALİSİ ALİ İHSAN SU: “YILDA 9 MİLYAR LİRALIK ÜRETİM YAPIYORUZ”
Mersin Valisi Ali İhsan Su, etkinlikte yaptığı konuşmada, tarımın Mersin’in sektörel çeşitliliği içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
380 bin hektar tarım arazisinde dört mevsim her türlü tarımsal üretimin yapılabildiği ve bu ürün çeşitliliğiyle yılda 9 milyar liralık girdi sağlanmasıyla Mersin’in Türkiye’de çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Su, “Limon, muz, çilek, şeftali, keçi boynuzu, erik ve yeni dünya üretiminde Türkiye’de en ön sırada yer alan il Mersin’dir. Bunların gerçekleşmesinde hükümetin verdiği destekler önemlidir. Bu desteklerle üretim artmıştır. Bu destekleri üretime dönüştüren çiftçilerimizi kutluyorum ve bereketli bir yıl diliyorum” diye konuştu.
AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI LÜTFİ ELVAN: “16 YILLIK SÜREÇTE BÜYÜK SIKINTILAR YAŞADIK”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan da 16 yıllık süreçte büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade ederek, “Sizlerin desteği ve iradesiyle, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde milletin kararlı duruşu tüm dünyaya gösterilmiştir” dedi.
“TÜM TALEPLERİNİZ YERİNE GETİRİLDİ”
Elvan, tarımda sağlanan destekler, teknolojik alandaki gelişmelerin tarım sektörüne ve çiftçilere yansıtılmasıyla Türkiye’nin tarımsal üretim değeri açısından Avrupa’da birinci sırada olduğunu söyledi.
2015 seçimi öncesinde üreticilerin hükümetten taleplerde bulunduğunu hatırlatan Elvan, ” O dönemde bize aktardığınız her sorun çözüldü, her talep yerine getirildi. Şu anda bazı kamu yatırımlarında bir miktar yavaşlama söz konusu oldu. Ama şundan emin olunuz, süratle yatırımlarımıza devam ediyoruz ve edeceğiz. Tüm yatırımlar tamamlanacak” şeklinde konuştu.
“YATIRIMCILAR İÇİN 6 YENİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ OLUŞTURUYORUZ”
Anamur ve Bozyazı’da iş dünyasının paketleme tesisi kurma isteği olduğunu, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi kurulması yönünde talep bulunduğunu ifade eden Elvan, “Hemen yer tespit çalışmalarını yapın, ben gereken desteği vereceğim. Çok sayıda yatırımcımız paketleme tesisi kurmak istiyor ama yer yok. Bu sorun sadece Anamur ve Bozyazı’ya has bir sorun değil. Mersin merkezde 250 yatırımcı yer tahsisi bekliyor. 2 milyon nüfuslu Mersin’de sadece 3 tane organize sanayi bölgesi var. Bu eksikliği görünce hemen çalışmalar başladık. Şu anda biri tamamlandı. Kalan 5 bölgedeki çalışmalar sürüyor. Yani 6 yeni organize sanayi bölgesi ilave ediyoruz. 7.’yi burada kurmuş olacağız” dedi.
“VERDİĞİMİZ DESTEKLERLE SERACILIK ÇOK GELİŞTİ”
Anamur ve Bozyazı’da yaklaşık 250 bin ton muz, 100 bin ton da çilek üretimi yapıldığını anlatan Elvan, sadece bu iki meyvenin üretiminden yılda bir buçuk katrilyon gelir elde edildiğini belirterek, “Buna domates, salatalak, biber ve dutu dahil etmiyorum. Allah’a çok şükür iyi bir noktadayız. Biz seracılığa güçlü bir destek verdik. 2 yıl öncesine bir dönüm sera 30 bin liraydı, şimdi 150 bin lira. Çünkü biz seracılığa güçlü destek verdik. 5-10 yıl önceye bakın, şimdi gerçekten Anamur ve Bozyazı’da tarım ve seracılığın çok geliştiğini, modern işletmelerin olduğunu ve verimlilik artışı sağladığımızı göreceksiniz” diye konuştu.
“BU MİLLET ADINI ALTIN HARFLERLE YAZDIRACAK”
Elvan, kapalı devre sulama suyu projesi ile yol çalışmalarının da devam ettiğini vurgulayan Elvan, “Aksaklıklar olabilir ama bunların üstesinden gelebilecek güçteyiz. Zor zamanlarda fedakarlığı hep birlikte göstereceğiz. Bu milletin geleceği parlaktır ve adını gelecekte dünyaya altın harflerle yazdıracaktır” şeklinde konuştu.
Elvan, yeni adliye sarayının yapılması ve turizm alanındaki çalışmaları da sürdürdüklerini sözlerine ekledi.
ANTSO Başkanı Ferudun Torunoğlu, Elvan’a eski bir Anamur fotoğrafı hediye etti ve Bozyazı Müftüsü Sebahattin Turan’ın yaptırdığı dua ile etkinlik sona erdi.
Elvan ve Vali Su, etkinliğe katılan vatandaşlara yemek ikram etti.
Elvan, daha sonra partisinin Anamur İlçe Başkanlığına gitti. Elvan, burada kendisini bekleyen vatandaşlara otobüs üzerinden seslenerek, verdikleri destekten dolayı teşekkür etti, ilçedeki yatırımları anlattı.13 Ekim 20185025 13 Ekim 20185026 13 Ekim 20185027 13 Ekim 20185028 13 Ekim 20185029 13 Ekim 20185031
13 Ekim 20185033
13 Ekim 20185006 13 Ekim 20185014 13 Ekim 20185019

Etiketler: » » »
#

SENDE YORUM YAZ