HaberMatik V3.2

logo

Anamur’a 7 balık çiftliği kurulacak

Anamur’a 7 balık çiftliği kurulacak

9 Temmuz 20181002Anamur’da balık çiftlikleri kurmak isteyen 7 firma, ön izinleri alarak ÇED sürecini başlattı.
Anamur Burnu ile Uçarı köyü arasındaki bölgeye kültür balıkçılığı yapmak üzere balık çiftlikleri kurmak için Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden ön izinleri alan 7 firma, ÇED sürecinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alacakları izinle Çamplıpınaralanı, Demirören ve Uçarı mahallelerinin açıklarında su üstünde toplam 1011 dönüm alanda çiftlik kuracak.
YILDA 17 BİN 600 TON BALIK ÜRETİMİ
Firmaların bakanlığa yaptığı başvurulara göre, 7 balık çiftliğinde bulunacak 11 ayrı tesis, 169 milyon 730 bin liraya mal olacak ve bu tesislerde yıllık toplam 17 bin 600 ton çipura, levrek ve granyöz balığı üretilecek. Bu balıkların bir kısmı da ihraç edilecek.
Ayni şirketin hazırladığı 7 ÇED başvuru dosyasında da balık çiftliklerinin kurulacağı alanların 2863 sayılı yasa kapsamında bugüne kadar tespit ve tescili yapılmış herhangi bir sit içinde kalmadığı belirtiliyor.
Ayrıca, balık çiftliklerinin, Mersin Valiliği koordinasyonunda gerçekleştirilen teknik çalışma ile belirlenen potansiyel su ürünleri yetiştirme alanları içerisinde 4A ve 4B no.lu Potansiyel Su Ürünleri Yetiştirme Alanı içerisinde yer aldığı kaydediliyor.
TONLARCA ATIK DENİZE KARIŞACAK
11 tesiste bir yıllık üretim döneminde balıkların yemediği 3 bin 192 ton yem ile 6 bin 316 ton dışkı denize karışacak. Bu atıklar, yılda 195 ton fosfor ile 1916 ton azot meydana getirecek.
MERÇED: “60-70 BALIK ÇİFTLİĞİ PLANLANIYOR”
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen’in de katılımıyla bir basın toplantısı düzenledi.
Dernek Başkanı Sabahat Aslan, Mersin halkının tüm itirazlarına ve Çevre ve Şehircilik Bakanının izin vermeyeceğiz demesine rağmen Anamur, Aydıncık ve Silifke sahillerinde balık çiftlikleri kurulum planlarının devam ettiğini söyledi.
Aslan, Dana adasında 4 adet Balık çiftliğinin üretime devam ettiğini ve planlanan balık çiftliği sayısının 60-70 civarında olduğunu kaydetti.
“ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE VE YASALARA AYKIRI”
Kurulması planlanan balık çiftliklerinin bilimsel ve hukuki dayanağı olmadığını vurgulayan Aslan, şunları söyledi:
“Muğla’dan sökülerek yapımı planlanan balık çiftliklerinin kurulum yerlerinin geneli 1. Derecede doğal sit, Arkeolojik sit ve ilan edilmiş Turizm bölgeleridir. 1. derece doğal sit alanları uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmıştır. Koruma altına alınan alanlara Balık çiftlikleri kurmak uluslararası sözleşmelere ve ülkemizdeki yasa ve yönetmeliklere aykırıdır.”
EKOSİSTEMİ BOZUP TURİZME ZARAR VERİYOR
Balık çiftliklerinin Muğla’da oluşan deniz kirliliğinden kaynaklı denizin ekosistemine ve Muğla’nın turizmine zarar verdiğini ve aynı zararı Mersin’de de yaratacağını belirten Aslan, şöyle devam etti:
“Balık çiftliklerinde yem olarak kullanılmak üzere aşırı balık avcılığı yapılarak doğal ortamlarda yetişen balıkçılığın tükenmesine neden olmaktadır. Balık Çiftliklerinde kullanılan GDO lu yem ve çeşitli kimyasalların yanı sıra, balıkların verimini artırıcı ve hastalıklara karşı da antibiyotikler kullanılmasının zararları bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Balık çiftliklerindeki kirlilik ve kullanılan kimyasallar, balıkların dışkıları denizin yüzeyine de yayılmaktadır. Bu da insan sağlığını tehdit etmenin yanında turizmin bitmesine de neden olmaktadır.”
BELEDİYELERE ‘İTİRAZ EDİN’ ÇAĞRISI
Aslan, belediyeleri ve halkı balık çiftliklerine karşı mücadele etmeye çağırarak sözlerini şöyle tamamladı:
“Balık Çiftliklerinin zararları ortada iken, Mersin halkına karşı sorumlu olan başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, Anamur, Aydıncık ve Silifke Belediyeleri yaşam alanlarını korumak için Balık Çiftliklerine karşı itirazlarını yüksek sesle yapmalıdır.
Bizler, besin değeri güvensiz olan Mersin de denizimizi kirletecek, ekosistemimizi ve sağlığımızı bozacak balık çiftliklerinin kurulmasını istemiyoruz. Yetkililerden Mersin halkının haklı talebini yerine getirerek balık çiftliklerinin bütün projelerini iptal etmelerini istiyoruz. Balık çiftliklerine karşı hukuki ve demokratik mücadelemiz bundan sonrada etkin olarak devam edecektir. Mersin halkının bu haklı mücadeleye destek vermelerini bekliyoruz.”
İLÇELERDE ÇED TOPLANTISI YAPILACAK
Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yaptığı açıklamada, balık çiftlikleri için ÇED sürecinin başladığını belirterek, Çevresel Etki Değerlendirmesi başvuru dosyalarının halkın görüşüne açıldığını duyurdu.
Açıklamada, söz konusu projelere ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla 24 Temmuz 2018 Salı günü Anamur’da halkın katılımıyla toplantı yapılacağı belirtilirken, toplantının yeri ve saati hakkında bilgi verilmedi.
Açıklamada, “ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilirler. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden bilgi alınabilir” denildi.
YÖNETMELİĞE GÖRE TOPLANTININ BİLGİLERİ GAZETEDE YAYINLATILMALI
Ancak, ÇED yönetmeliğine göre, ilgili kurumun toplantının yapılacağı ilçede, toplantının tarih, saat, yeri ve konusunu belirten bir gazete ilanını toplantı tarihinden en az 10 gün önce yayınlatması gerekiyor. Buna göre ilanın en geç 14 Temmuz 2018 günü bir yerel gazete yayınlanması gerekiyor.
AYDINCIK VE SİLİFKE’YE 7 BALIK ÇİFTLİĞİ KURULACAK
Anamur’un yanı sıra Aydıncak ve Silifke ilçelerinde de 7 balık çiftliği için ÇED süreci başladı. Aydıncık’ın Soğuksu açıklarında 5, Silifke’nin Dana adası civarına da 2 yeni balık çiftliği kurulması planlanıyor.9 Temmuz 20181001 9 Temmuz 20181003 9 Temmuz 20181004 9 Temmuz 20181005 9 Temmuz 20181006 9 Temmuz 20181007 9 Temmuz 20181008

Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ