Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun TORUNOĞLU tarafından yapılan açıklamada ;
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizce Odamıza gönderilen Ankara Valiliği, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün 05.02.2014 tarih ve 80071876/06114 sayılı ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığının Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’ne ilişkin yazılarında ,
05.07.2013 tarihli ve 28698 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’nin geçici 1’inci maddesinde belirtildiği gibi en geç 05.07.2014 tarihine kadar , gıda üretim ve perakende iş yerleri başta olmak üzere, çeşitli sıhhi ve gayrisıhhi iş yerlerinde çalışanlardan istenen portör muayeneleri yerine ‘’hijyen eğitimi belgesi’’ isteneceği bildirilmiştir.
Ancak, eğitim alması gereken iş yerlerinin eğitimlere gösterdiği teveccüh durumuna ilişkin alınan bilgiler çerçevesinde, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı tarafından yapılan değerlendirmelerde, söz konusu eğitimlerin, Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’nin geçici 1’inci maddesinde belirtilen ve 05.07.2014 tarihinde sona erecek olan bir yıllık süre zarfında tamamlanmasında sıkıntılar doğabileceği belirlendiğinden,
05 Temmuz 2013 tarih ve 28698 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği gereğince;
● Gıda üretim ve perakende iş yerlerinde,
● İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suları üreten iş yerlerinde,
● Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve piersing yapan yerler, masaj ve
güzellik salonları ve benzeri yerler,
● Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler,
● Komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları,
Bu işyerlerinde çalışan ve Hijyen Eğitimi almak zorunda olan tüm personellerinden ‘’Hijyen Eğitim Belgesini’’ ibraz etmeleri istenecektir.
Yönetmeliğin 11. Maddesi gereği “Her iş kolunun izin, onay, kayıt, ruhsatlandırma ve benzeri hizmetlerini yürüten Bakanlık veya mahalli idare tarafından, yönetmelikte belirtilen işyerlerinin yükümlülükleri yerine getirip getirmediği denetlenecek ve yükümlülükleri yerine getirmeyenler hakkında 1593 Sayılı Kanunun 282.maddesine göre işlem yapılacaktır.
Eğitim almayan kişiler söz konusu işletmelerde çalışamayacağından, firmaların cezai duruma düşmemeleri için, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü veya Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerine müracaat edilmesi ve 05 Temmuz 2014 tarihine kadar sertifika alınması gerekmektedir.Odamıza gönderilen yazılarına istinaden Anamur ve Bozyazı Halk Eğitimi ve Anamur Mesleki eğitim merkez Müdürlükleri ile yapılan görüşmeler neticesinde eğitime ilişkin kursların talep olması halinde verilebileceği yapılan görüşmeler neticesinde tespit edildiğinden,
En kısa zamanda Anamur Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne ( Tlf : 0.324.8141385) , Bozyazı Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne ( Tlf : 0.324.8512343) ve Anamur Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğüne (Tlf : 0.324.8143383) Hijyen Eğitimi Kursuna katılmak için Başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Aksi takdirde yapılan denetimlerde ceza-i müeyyideye maruz kalınabilecektir. Üyelerimiz ile Anamur ve Bozyazılı Hemşerilerimize Önemle duyurulur.
EĞİTİM ALMASI GEREKEN İŞ KOLLARI AŞAĞIYA ÇIKARILMIŞTIR :
GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ (FOET KODU: 815) | |||
1 | Cilt Bakımı Hijyen Eğitimi | ||
2 | Dövme ve Takı (Piercing) Hijyen Eğitimi | ||
3 | Güzellik ve Saç Bakım Hizmetlerinde İşyeri Sahipleri ve İşletenlerin Hijyen Eğitimi | ||
4 | Kuaför (Kadın/Erkek) Hijyen Eğitimi | ||
5 | Makyaj Hijyen Eğitimi | ||
6 | Vücut Bakımı Hijyen Eğitimi | ||
7 | Kaplıca, Hamam ve Sauna Görevlisi Hijyen Eğitimi | ||
PAZARLAMA VE PERAKENDE (FOET KODU: 341) | |||
8 |
|
||
9 | Meyve ve Sebze Satış Elemanlığı Hijyen Eğitimi | ||
10 | Su ve Deniz Ürünleri Satış Elemanlığı Hijyen Eğitimi | ||
11 | Şarküteri, Bakkal ve Gıda Pazarları Satış Elemanlığı Hijyen Eğitimi | ||
12 | Tarım Ürünleri Satış Elemanlığı Hijyen Eğitimi | ||
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ (FOET KODU: 811) | |||
13 | Aşçı Hijyen Eğitimi | ||
14 | Bar Görevlisi (Barmen) Hijyen Eğitimi | ||
15 | Et ve Et Ürünleri İşlemeciliği Hijyen Eğitimi | ||
16 | Otel/Motel ve Lokanta Yöneticileri Hijyen Eğitimi | ||
17 | Pastacı Hijyen Eğitimi | ||
18 | Servis Görevlisi (Garson) Hijyen Eğitimi | ||
19 | Şef (Yiyecek Hazırlama ve Sunum Hizmetleri) Hijyen Eğitimi | ||
TOPLUM SAĞLIĞINI KORUYUCU HİZMETLER (FOET KODU: 853) | |||
20 | Su Temini (Üretimi) Hijyen Eğitimi | ||
GIDA TEKNOLOJİSİ (FOET KODU:541) | |||
21 | Çay Üretimi ve İşleme Elemanı Hijyen Eğitimi | ||
22 | Gıda Kontrol Elemanı Hijyen Eğitimi | ||
23 | Hububat İşleme Elemanı Hijyen Eğitimi | ||
24 | Süt İşleme Elemanı Hijyen Eğitimi | ||
25 | Sebze ve Meyve İşleme Elemanı Hijyen Eğitimi | ||
26 | Zeytin İşleme Elemanı Hijyen Eğitimi | ||