HaberMatik V3.2

logo

Anamur Muzu anonim oldu

Anamur Muzu anonim oldu

Yüksek Mühendisi Bünyamin Kozak, coğrafi işarete sahip olan ve halk arasında Anamur Muzu olarak bilinen Bodur Cavendish çeşidinin farklı bölgelerde üretilmesi ve 10 yılı geçmesi nedeniyle artık anonim hale geldiğini söyledi.

Anamur Muzu için daha önce bir firmanın coğrafi işaret belgesi alındığını belirten Kozak, şunları söyledi:

“Coğrafi işaretin üzerinden 10 yıldan fazla bir zaman geçtiği için ve farklı bölgelerde üretildiği için Anamur muzu olarak bildiğimiz Bodur Cavendish ismi artık halka mal oldu, yani anonim hale geldi. Coğrafi işaret, bir bölgede yetişen ürünün başka bölgelerde yetişmediği anlamına geliyor. Anamur Muzu artık Alanya’da, Manavgat’ta, Hatay’da yetişiyor.”

ANAMUR’UN TOPRAK YAPISI LEZZETTE FARK YARATIYOR

Bölgede 15 muz çeşidi üzerinde araştırmalarını sürdüren Ziraat Yüksek Mühendisi Bünyamin Kozak, muzda lezzetin potasyum miktarına bağlı olarak değişiklik göstereceğini belirterek, şöyle devam etti:

“Anamur’da olgun bir muzda ortalama potasyum oranı yüzde 3,5’tur. Muzdaki  lezzet farkını üç neden etkiler. Bunlardan birincisi beslenme, ikincisi çeşit, üçüncüsü ise olgunlaştırma süresi ve sıcaklık. Muzun lezzetindeki değişiklik toprak yapısına da bağlıdır. Anamur’daki toprak yapısına bakıldığında muza lezzet kazandırmak için en ideal bölgedir.” (Mithat ÜNAL)

#

SENDE YORUM YAZ