Anamur Anadolu Lisesi Erasmus Plus+ projesi kapsamında gittiği Bulgaristan’ın Varna Kentinden döndü. Proje ile ilgili temasları konusunda’da Okul Müdürü ve Yönetimi bir yazılı basın açıklaması yaptı.
AÇIKLAMA
Anamur Anadolu Lisesi Erasmus Plus+ projesi kapsamında proje ortaklarından Bulgaristan’a gitti. Projenin amacı okullarda tiyatro ile derslerin entegre bir şekilde işlemesi ve öğrencilerin dersleri sıkılmadan zevkle dinlemesi ve öğrenebilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda proje ortaklarından Bulgaristan’a gitti. Proje kapsamındaki geziye Okul Müdürü Selahattin UZAN, Müdür Yardımcısı Hasan TUFAN, proje sorumlusu İngilizce öğretmeni murat MUTLUER, Biyoloji Öğretmeni Fethiye ÇETİN ve Matematik Öğretmeni Mesut Çetin katıldı. Proje gezisine katılan öğretmenlerimizin görüşleri şöyledir.
Selahattin UZAN: Gece yarısı Varna’ya indiğimizde saat bir buçuk sularıydı. Bulgar ekibinden bir arkadaş bizi hava alanından alarak kalacağımız otele getirdi. Ertesi gün proje partnerimiz olan okulda tüm proje ortaklarımızla bir araya geldik. Böylece projeye yönelik ilk toplantımızı yapmış olduk. Tüm ortakların içinde okul müdürü olarak ben bulunuyordum. Ev sahibi okulun müdiresi benimle özel görüşmek istediğini bana iletti ben de memnuniyetle kabul edeceğimi söyledim. İkinci gün de okulda proje çalışmalarına devam ettik. Bu arada Varna şehir gezisini yaparken o meşhur Sivas Topol’un buranın merkezi olduğunu öğrenmek yüreğimde tuhaf bir sızı oluşturdu. Bu sızının sebebi geçmiş tarihe dayanıyordu. Varna ve Sivas Topol zaferleri tarihin tozlu sayfalarından fırlamış burası bir Osmanlı kenti diye kulaklarımda;’’ Sivas Topol önünde top atar gemiler. Atarda nizam topunu yerle gök inler.’’ diye haykırıyordu. İşte o zaman kendimi yerlere atıp avazım çıktığı kadar bağırmak geldi içimden. Ata yadigarı bir ülkedeyim ve ben kendime bu durumu anlatamıyorum. Osmanlı bir devlet olarak gözümde daha da büyüyor…
Üçüncü gün Nessebar’dayız burası tarihi bir kent , kentin tarihi dokusu bozulmamış, evler ahşap, taş yapı ve betonarme karışık, tarihi kalıntılar asırlar öncesinden sesleniyor. Ne onlar bu günü, ne de üzerin de gezinenler o günü anlaya biliyor…
Dördüncü gün bir köy gezisi yapıyoruz. Yerel giysiler tanıdık, folklor giysileri tanıdık. San ki, Trakya köylerinden bir köy. Balkanlarla ne kadar ortak yönümüzün olduğunu hatırlıyoruz. Ve içimden bir ses ;’’ Bu eller bizim eller.’’ Diyor… Yine tarihin tozlu sayfalarına dalıyorum. Ey hüzün sen çok yaşa… diyorum içimden.
Hasan TUFAN: Okulumuzuz Anamur Anadolu Lisesinin 2. Büyük AB projesinin bir parçası olan Bulgaristan gezimizi Karadeniz’e kıyısı olan Varna kentine yaptık. Türklerinde yaşadığı güzel bir liman şehri olan Varna tarihimizden de hatırladığımız Sivastopol limanını ile ünlü turizm ve liman şehri olarak karşımıza çıktı. Varna’da 6 ülkeden öğretmenlerin katıldığı proje gezisinde farklı kültürden insanların ortak bir payda da bir araya gelerek deneyimlerini paylaştılar. Bu ortak payda tatbikîde öğrencilerimiz ve ve okullarımızdı. Bu bağlamda bizlerde öğrencilerimizin eğitimlerine katkı sağlayabileceklere inandığımız projeleri okulumuza getirmeye çalışıyoruz. Proje kapsamında öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz hem yabancı dillerini hem de eğitimde tiyatro yeteneklerini geliştirmeye çalışmaktadır.
Murat MUTLUER: Katıldığımız bu gezide edindiğim en önemli tecrübe; kültürlerinin ve hayata bakış açılarının farklı olduğunu düşündüğümüz insanların sevgi, içtenlik ve hoşgörü çerçevesinden bakıldığında insani değerlerin hiçte farklı olmadığını gözlemlemek oldu. Bu düşünce etrafında Türkiye, Romanya, İtalya, Polonya ve Slovenya’dan gelen gruplar Bulgaristan’ın Varna kentinde bir araya gelerek okullardaki derslerin daha verimli olarak nasıl işleneceği konusunda kültürlerini, görüş ve düşüncelerini birleştirerek yeni yeni yaklaşımlar ortaya koymuştur. Bu tür kültürlerarası çalışmaların artırılmasının hayata bakış açımızın değişmesine ve gelişmesine katkıda bulunacağı aşikardır.
Mesut ÇETİN: Erasmus Projesi çerçevesinde düzenlenen bu programların daha da yaygınlaşmasını isterdim. Çünkü Türkiye’deki öğrencilerimizin Avrupa’nın değişik ülkelerindeki öğrencilerle kaynaşması, öğretmelerinde öğretmenlerle eğitim noktasında kültür alışverişinde bulunulması bizlerin ufkunu daha da açmaktadır. Bu aktivitenin okulumuzun tanıtılması açısından daha da önem kazandığını düşünmekteyim.
Fethiye Çetin: Gürcistan dışında ilk defa farklı bir ülkeye gitmek farklıydı benim için. Dil sorunu yaşıyorsan da beden diliyle iletişim kurabiliyorsun. Gittiğim şehirde en çok dikkatimi çeken tertemiz bir deniz ve tahrip edilmemiş doğa oldu. Okullar imkan olarak bizden biraz geri de olsa okula çok önem verdikleri belliydi. İnsanlarının samimi ve güler yüzlü olması da bizleri mutlu etti.
BENZER HABERLER