TUSKON tarafından düzenlenen 19. Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013 25-26 Kasım tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. 130 ülkeden 1450 işadamı Türk firmalarla alışveriş imkanı buldu.
Anadolu sanayicisini yurtdışına açan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ticaret köprülerine devam ediyor. 25-26 Kasımtarihlerinde düzenlenen Türkiye- Dünya Ticaret Köprüsü’ne 1.450 yabancı işadamı 950 Türk firmasının temsilcileriyle bir araya geldi. TUSKON Başkanı Rızanur Meral bugüne kadar yapılan 18 köprüyle 28 milyar dolarlık iş hacminin oluştuğunu bu zirveyle birlikte rakamın 30 milyar dolara ulaşacağını söyledi. Meral, bugüne kadar yapılan Ticaret Köprülerine 38 bin 280 yerli, 29 bin 270’i yabancı olmak üzere toplam 71 bin 31 katılımcının iş görüşmelerine katıldığını belirtti.
Türkiye -Dünya Ticaret Köprüsü 2013’ün açılışını Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TUSKON Başkanı Rızanur Meral ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi gerçekleştirdi. Zirvede, Türkiye’deki üniversitelerde okuyan yaklaşık 1000 öğrenci 22 dilden tercüme yaptı. İki günlük zirvede yaklaşık 25 bin iş görüşmesi yapıldı.
Son 3 yıldır ticaret köprülerini gıda, inşaat ve tekstil sektörlerine odaklı düzenledikleri bilgisini veren Meral şunları söyledi: “Gıda, hızlı tüketim mamulleri, tarım ve ilgili makinelar olarak belirlediğimiz bu ticaret köprüsü 1904 uluslararası ve yerel firmayı bir araya getiriyor. Gelişmiş piyasalarda yaşanan rekabetin neticesi olarak firmalar büyüme problemleri yaşıyor. Büyümenin yavaşladığı gelişmiş pazarlar yerine gelişen ekonomilerde hareketliliğin daha da artacağını düşünmekteyim. Zirve buna öncülük edecek. Adeta sanayicinin ufku bu zirvelerde açılıyor.”
Zirveye Akdeniz Girişimci İşadamları Derneği (AGİAD) üyelerinden dernek başkanı ve Toros Makine yönetim kurulu başkanı Şeref Emil, AGİAD yönetim kurulu üyesi ve Yıldızlar Seracılık sahibi Veli Yıldız ile dernek üyelerinden Kalite Muz’un sahibi Erdinç Çalhan katıldı. Zirveye katılan dernek üyeleri yaptıkları ikili iş görüşmeleri neticesinde ticaret yapma noktasında tecrübe edindiklerini bildirdiler. Erdinç Çalhan Pakistan ve Rusya dan gelen iş adamları ile yaptığı iş görüşmeleri neticesinde bu pazarlara muz satabileceğini söyledi. Çikita muzun Afrika üretiminde azaldığı dönemlerde Anamur’dan temin edebileceğini kaydetti. Derrnek başkanı Şeref Emil ise tarım sektöründe görüştüğü orta asyaülkerinin temsilcilerinden nitelikli tarım yapabilmenin ve devlet teşviklerinden nasıl yararlanılacağı noktasında bilgiler aldı. Bu görüşmeler sonucunda AGİAD üyeleri ile bu ülkelere ziyaret gerçekleştireceğini söyledi. Veli Yıldız ise tarım makinaları ve seracılık alanında yaptığı görüşmelerin kendisi açısından bir kazanım ve bilgi birikimi olduğunu söyledi.
Ayrıca dernek üyeleri yapılan Tuskon – Dünya ticaret köprüsünü fırsat bilip görüşmeler öncesinde İstanbul ve Edirne gezisi düzenledi. Geziye katılan dernek üyeleri Osmanlıya başkentlik yapmış bu iki güzide şehrimizin tarihi ve turistik yerlerini gezme imkanı da buldular.
BENZER HABERLER