Anamur ve Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, çilek ihracatının başladığını belirterek, ihracatın sürdürülebilmesi için üreticilere de sorumluluklar düştüğünü bildirdi.
Gümüş, yaptığı yazılı açıklamada, önceki yıllara göre bu yıl maliyetlerin artmasıyla üreticilerin tedirginlik yaşadığını belirterek, şunları kaydetti:
“Bölgemizde çilek sezonu açıldı. İhracatının başlaması üreticilerimize can suyu oldu. Rusya, Romanya, Polonya, Irak, Gürcistan ülkelerine yapılan ihracat, ilçemizdeki başta üreticilerimiz olmak üzere, tarım sektörünün tüm paydaşlarının yüzünü güldürmüştür.”
“İHRACATIN SÜREKLİLİĞİ İÇİN SORUMLULUKLARIMIZ VAR”
İhracatın sürekliliği ve üreticilerin emeklerinin karşılığını alabilmeleri için hep birlikte dikkat edilmesi gereken sorumluluklar olduğunu vurgulayan Gümüş, şu uyarılarda bulundu:
“Üreticilerimiz, çilek hasadın sabah erken saatlerde bitirmelidir. Hasat edilen çilekleri; hallere ve bağlı olduğunuz alım merkezlerine erken saatlerde ulaştırmamız ciddi önem arz etmektedir. Hasat yapıldıktan sonra tarlada uzun süre bekleyen çileğin sıcak havanın da etkisiyle raf ömrü kısalmaktadır. Raf ömrü kısalan çilek ihraç edilemeyecek, edilirse de sorunlar yaşanacaktır. Çilek hasadının erken yapılması, erken saatlerde hallere ve alım merkezlerine getirilmesi en az üretim kadar önemlidir. Zira bizim ürünümüz karşı pazarda ne kadar çok tutulursa, raf ömrü ne kadar çok olursa; fiyatımız da o kadar iyi olur.”
“GÜBRELEME VE İLAÇLAMADA HASSAS DAVRANMALIYIZ”
İhraç edilecek çileğin üretim sürecinde gübreleme ve ilaçlamanın büyük önem taşıdığını ve hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirten Gümüş, şöyle devam etti:
“İhracatın, ne kadar hassas bir konu olduğuna inanan, tüketicinin önemini bilen bu vesileyle üretimde gübreleme yöntemleri ve hasadın ne denli önem arz ettiğini vakıf olan bizler, ihracatın devamlılığı için, üretim yaparken destek aldığımız; İlçe tarım müdürlüğümüz, ziraat mühendislerimiz ve komisyoncularımızın öneri ve uyarılarına özenle uymamız gerekmektedir.
Şayet; uyarıları dikkate almaz, geleneksel yöntemlerle, bilinçsiz gübreleme yaparsak ihracatı kendi elimizle sonlandırırız.”
Hepimiz çok iyi biliyoruz ki; insan sağlığı için kalıntısız üretim çok önemli. Kalıntısız üretim yapılırsa ve kaliteli ürün doğru zamanda hasat edilirse ihracat artarak devam edecek, hem ülkemizin hem de üreticilerimizin yüzü gülecektir.”