Türkiye’deki biberiye (Rosmarinus officinalis) üretiminin %90’ı Mersin ilinden yapılıyor.
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, biberiyenin en çok yetiştirildiği Tarsus Melemez Bölgesinde 100 hektar alan “Melemez Dağı Biberiye Gen Kaynaklarının Yerinde Korunması Alanı” olarak tescil edilerek amenajman planına işlendi.
Bölge Müdürlüğü, biberiyenin Tarsus, Erdemli, Mersin, Gülnar, Silifke Orman İşletme Müdürlüklerinde toplam 3.365 hektar alanda envanter ve üretim planlarını tamamladı.
Müdürlükten yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Bölge Müdürlüğümüzde yıllık ortalama üretim 200 tondur. Ancak biberiye üretimi ülkemiz için yeterli olmayıp Fas ve Tunus’tan ithalat yapılmaktadır. Türkiye’de Akdeniz maki vejetasyonu içerisinde doğal olarak yayılış gösteren biberiye, bölgenin en kıymetli tıbbi ve aromatik bitkilerindendir.
Biberiyenin yöresel isimleri; kuşdili, hasalban, püren ve akpürendir. Biberiyenin kimyasal içeriğinde; organik asitler, alfa-hidroksi asitler, polifenoller, mineraller ve uçucu yağ (Oleum Rosmarini %1-2,5) bulunmaktadır.
Biberiye günümüzde kozmetik, parfümeri, aromaterapi, eczacılık ve gıda gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Gıda sanayinde baharat ve yan ürünleri başta olmak üzere, alkolsüz içecek, şekerleme, dondurma gibi ürünlerde kullanılır. Mutfakta taze ya da kurutulmuş biberiye yaprakları, koku ve tat vermek amacıyla et, yemek ve salatalarda tüketilir. Biberiye çiçeği arıcılıkta bal üretiminde kullanılır. Eczacılık sektöründe biberiyeden antioksidan ve ilaç hammaddeleri üretilmektedir. Biberiye uçucu yağı özellikle parfüm, kozmetik ve aromaterapide çok değerlidir. Biberiye suyunun antiseptik ve ciltte kan dolaşımını hızlandırıcı etkisi vardır. Bu nedenle özellikle yağlı ciltlerde saç kepeklenmesini ve dökülmesini engeller. Biberiyeden elde edilen antioksidan maddeler, başta bitkisel yağlar olmak üzere gıda ürünlerinin bozulmasını engellemek amacıyla kullanılır.
Uçucu yağı alınacak biberiye bitkileri için hasat zamanı tam çiçeklemenin gerçekleştiği Haziran-Temmuz aylarıdır. Genç sürgünlerin bulunduğu üst kısmı biçilerek gölgede kurutulur. Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra da distilasyon (damıtma) makinasında buhar yöntemiyle uçucu yağları alınır. Baharat olarak değerlendirilecekse aynı şekilde hasadı yapılır ve kurutulur. Kurutma işleminden sonra yaprak kısımları sap kısımlarından sıyrılıp paketlenerek kullanıma sunulur.
Biberiye evlerimizden eksik etmememiz gereken tıbbi ve aromatik bitkilerden biridir.”
Etiketler: BiberiyeBENZER HABERLER