İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik ve 19 milletvekili tarafından “Muz ve limon üreticilerinin sorunlarının tespit edilerek alınması gereken önlemlerin belirlenmesi” amacıyla TBMM’ye sunulan araştırma önergesi AK Parti ve MHP milletvekillerinin ‘hayır’ oylarıyla reddedildi.
İYİ PARTİ MERSİN MİLLETVEKİLİ BEHİÇ ÇELİK:
“MUZ, BAHÇEDE 4,80 TL, BÜYÜKŞEHİRDE 14 TL”
Önergeyle ilgili ilk olarak söz alan İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, Türkiye’nin toplam muz üretiminin son üç yılda 500 bin tondan 800 bin tona ulaştığını belirterek, şunları söyledi:
“Bu üretimin yüzde 61’i sadece Mersin’de gerçekleştirilmektedir. Bugün, 1 dekar muz serasının maliyeti toprak mülkiyeti hariç 200 bin TL’den aşağı değildir fakat geçen yıl dolar 8 TL’yken muz 7 TL’ydi, bugün itibarıyla dolar şu anda 11 liraya yaklaşmış, gübre ve ilaç fiyatları 4-5 katına çıkmış olmasına rağmen, muzun kilosu 4,80 liraya düşmüştür. Düşmüştür diyorum, aslında -yüce Mecliste bunu söylemek durumundayım- düşürülmüştür yani maliyetine ve hatta maliyetinin altına çekilen muz fiyatları üretici yönünden büyük zarar demektir. Bahçede 4,80 TL’ye satılan muz, büyükşehirlerde 12-14 TL’ye satılıyor. Bu ne demektir arkadaşlar? Bu “iflas” demektir. Geçen hafta, Tarım Bakanlığı bütçesi görüşülürken Sayın Pakdemirli’yi üzerine bastıra bastıra, Sayın Bakan, sözümü şöyle tamamlıyorum: Limon ve muz, buna çare olun, çözüm bulun diye ikaz ettim. Muz üreticilerinin alanı Adana’da başlar Antalya’da son bulur. Tahminen, muzdan geçinen nüfus itibarıyla, 1 milyon nüfusun mağduriyetine burada dikkat çekiyorum.
“YARIN BEHÇELER BİRER BİRER KESİLİRSE KİMDEN HESAP SORACAĞIZ”
Limon üreticilerinin de sorun yaşadığını vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:
“Bundan üç hafta önce limon üreticileri ve tüccarlarla bir araya geldik. Bir dokunup bin ah işittiğimiz bir kesimden bahsediyorum size. Erdemli ilçemiz, Türkiye’de limonun başkentidir. Türkiye’de üretilen limonun yüzde 53’ü Mersin’de üretilmektedir. Limon, sağlık demektir; limon, ilaç demektir; limon, her derde deva olan bir üründür. Buna rağmen, bahçede 50 kuruşa satılamayan limon, büyük şehirlerde 4-7 lira arasında bir fiyata tüketiciye ulaşmaktadır.
Tarım Bakanı, Ticaret Bakanı, limon üretimi, ihracatı ve limon piyasasında rekabetin oluşmasına niçin katkı vermiyorlar? Bu mantıkla gidildiği takdirde, yarın bahçeler bir bir kesildikten sonra, limon ithal eden bir ülke konumuna düşersek biz kimden hesap soracağız?
İktidardan beklentimiz hem üreticiyi korumak ve hem de tüketiciyi korumaktır.”
CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ CENGİZ GÖKÇEL:
“HOLDİNGLER 300-400 DEKAR ALANDA ÜRETİM YAPIYOR”
CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel de muz üretiminin 1 milyon ton seviyesine yükseldiğini, Türkiye’nin muz ihtiyacının yüzde 100’ünden fazla üretim yapar duruma gelindiğini belirterek, “Burada küçük çiftçimiz, özellikle üç beş dönümde, dekarda üreten çiftçilerimiz bunu sağladılar ama siz ne yaptınız? Geldiğimiz an itibarıyla muzun da üretimini planlamadınız. Küçük çiftçiyi desteklemediniz, holdinglerin 300, 400 dekarda üretim yaptığı bir hâle getirdiniz muzu. Mutlaka muzun girdi maliyetlerinin düşürülmesi, mutlaka alıcı ile tüketici arasındaki fiyat farkının kapatılması gerekiyor” dedi.
2020 YILINDA LİMON İHRACATI YASAKLANDI
2020 yılında Tarım Bakanı’nın limonun ihracatını yasakladığını belirten Gökçel, şöyle devam etti:
“O zaman da bir limon üreticisi olarak kendisini aradım, dedim ki: “Limonun ihracatını yasaklamanız ülke ekonomisine ve çiftçiye zarar verir, bu kararınızı gözden geçirin.”
2006 yılında Mersin Ziraat Odası Meclis Üyesi iken burada, Parlamentoda Meclis araştırması önergesiyle beraber araştırma komisyonu kuruldu, değerli arkadaşlar, o zaman da ihracatın mutlaka desteklenmesi kararı çıktı ve üretici ile tüketici arasındaki fiyat farklılıklarının mutlaka kaldırılması söz konusuydu bu raporda.
Bu raporu bile dikkate alıp yüce Meclis çatısı altında milletvekillerimizin, her parti grubunun onayladığı sonuç bildirgesine de uymadınız. Bugün narenciye üreticisi de muz üreticisi de buğday üreticisi de kesme çiçek üreticisi de bitti arkadaşlar sizin sayenizde. O zaman, 2003 yılında 2 milyon 498 bin ton narenciye üretimi varken narenciye ihracatına 1980’li yıllarda tonda 125 dolar destek veriliyordu arkadaşlar. Ziraat Odası Başkanlığı yaptım on bir yıl, 2018’de narenciye ihracat teşvik priminin kaldırılacağını duyduğumuzda gittik Ekonomi Bakanıyla görüştük, en son 50 dolar verdiniz. Bugün narenciyenin ihracatına teşvik vermiyorsunuz, 2006 yılındaki komisyon kararına uymuyorsunuz. Narenciye üreticisini bitirdiniz, Türk çiftçisini bitirdiniz; inşallah sizin iktidarınız da çiftçilerin eliyle son bulacak.”
AK PARTİ HATAY MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN YAYMAN:
“2023’TE DE ÇİFTÇİLERİMİZİN DESTEĞİYLE KAZANACAĞIZ”
AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman ise “Muz fiyatlarının düşük olmasından bahsederken, üreticiler bu fiyatların düşük olmasından mutsuz olurken diğer taraftan, tüketiciler ise bundan memnun olmaktadır; aynı şekilde limonda da.
Biz her zaman çiftçimizin yanındayız. Çünkü biz milletin partisiyiz. Buradaki muhalefet grubunun “Siz gideceksiniz.” demesiyle biz gitmeyiz. Biz milletimizin anasının ak sütü gibi oylarıyla iktidara geldik, 2023’te de çiftçilerimizin, üreticilerimizin, vatandaşımızın, 84 milyonun desteğiyle bir kez daha kazanacağız” diye konuştu.
AK PARTİ VE MHP REDDETTİ
Konuşmaların ardından yapılan oylamada, İYİ Parti’nin önerisi CHP ve İYİ Parti gruplarının ‘kabul’ oylarına karşılık AK Parti ve MHP gruplarının ‘ret’ oylarıyla oy çokluğuyla reddedildi.
Etiketler: CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel » İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik » Limon » TBMM“AK Parti ve MHP ‘muz önergesi’ni reddetti” için 1 yorum
BENZER HABERLER
Ülkenin pudra şekerine ihtiyacı var yandaşlar açmış kalsın çiftçiyi boş ver ölmüş ağlayanı yok