MHP Mersin milletvekili Baki Şimşek, TBMM genel kurulunda yaptığı konuşmada, Mersin’de yaşanan sel felaketini gündeme getirerek yaşanan sel felaketinin Mersin ve ilçelerinde büyük hasarlara yol açtığını ve bu hasarlarının giderilmesi için hükümet yetkililerinin harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
Afetin boyutunun görülenlerden çok daha fazla olduğunu ifade eden Şimşek, şunları söyledi:
“Henüz ocak ayı olmasına rağmen hem Adana Barajı’nın hem Mersin’i besleyen diğer en önemli kaynak Berdan Barajı’nın doluluk seviyesi yükseldi. Doğal bir afetle yılda yağacak yağmur belki on beş gün içerisinde yağdı. Dolayısıyla özellikle Tarsus’ta hem Adana Seyhan Barajı hem Tarsus Berdan Barajı kapaklarının açılmasıyla yaklaşık 30 bin dönüm arazi ve çok sayıda köy sular ve seller altında kaldı.
Valilik, belediyeler, bütün kurumlar, Devlet Su İşleri yoğun bir mücadele veriyor, TEDAŞ yoğun bir mücadele veriyor ama bu kadar yağışla bu mücadelenin sonuç vermesi mümkün değil. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. En azından şu ana kadar bir can ve mal kaybı yaşanmadı. Birçok hayvan çiftliğindeki hayvanlar boşaltıldı, köyler boşaltıldı ama insanlarımız, çiftçilerimiz zaten çok zor durumdaydı. Özellikle Halitağa köyü, Akarsu köyü, Egemen köyü, Kelahmet, Baharlı ve Ağzıdelik köyleri Tarsus’ta, Mersin merkezde de dünkü lodostan sonra o güzelim Adnan Menderes Bulvarı ve Mersin sahilleri bir savaş meydanı görüntüsü andırıyor. Yani çok büyük ağaçlar yerle bir oldu, saatte 100-110 kilometreyi bulan büyük bir lodos yaşandı. Şehrin bütün ilçelerinde ve şehir merkezinde birçok noktada elektrik kesintileri yaşandı, Erdemli’de Erdemli deresi ve Limonlu’daki Lemas çayı taştı. Bu bölgedeki buğday arazileri, sebze ve meyve seraları ve birçok narenciye bahçesi hem lodostan hem yağıştan seller altında kaldı.
Zaten çok zor durumda olan Mersin’in geç kalınmadan, Bakanlar Kurulu kararıyla doğal afet bölgesi ilan edilmeli ve valilik kanalıyla altyapıda çok büyük zararlar gören Mersin’deki 13 ilçe ve merkez belediyenin tamamına mutlaka altyapıdaki tahribatı, zararı karşılamak adına acil bir yardım gönderilmeli ve bir nebze olsun Mersin bir nefes almalıdır.
Hükûmetimiz belli dönemlerde çiftçilerimizin borçlarıyla ilgili ertelemeler yaptı ama maalesef çiftçinin ertelenen borçları da ödeme şansı yok. Mersin’de şu anda tarım yapılan bölgenin yüzde 80’i sular altındadır. Mersin Türkiye’nin yaş sebze, meyve ihracatının yaklaşık yüzde 40’ını karşılayıp ihracatta Türkiye’de 1’inci sırada olan Antalya’nın bile önüne geçmiş olan bir kent. Türkiye’nin başka illerinde de afetler var, mutlaka buralarla ilgili tedbirler alınacak ama Mersin gerçekten çok zor durumda. Ben gerek Tarım Bakanımızın gerekse sosyal yardımlardan sorumlu bakanımızın ivedi bir tedbir almasını, acil bir kaynak aktarmasını talep ediyorum. Bakanlar Kurulunda da Mersin’in doğal afet bölgesi ilan edilerek Mersinliye bir müjde verilmesini talep ediyorum.”
BENZER HABERLER