HaberMatik V3.2

logo

Büyükşehir’den iklim değişikliği farkındalık günü

Büyükşehir’den iklim değişikliği farkındalık günü

19 Ekim 2018016Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘İklim Değişikliği Farkındalık Günü’ etkinliği düzenlendi
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi ve Geri Kazanım ve Sanayiciler Derneği (GEKSANDER) ortaklığında, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) tarafından desteklenen ve yararlanıcısının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olduğu ‘İklim Değişikliğine Karşı Çıkın Projesi’ kapsamında orta öğretim öğrencilerine dönük olarak ‘İklim Değişikliği Farkındalık Günü’ etkinliği düzenlendi.
Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsü Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu önünde gerçekleştirilen ‘İklim Değişikliği Farkındalık Günü’ne Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu da katılım gösterdi.
Etkinlikte ilk olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir bir konuşma gerçekleştirdi. Halisdemir konuşmasında 18 Ekim İklim Değişikliği Farkındalık Günü’nün öneminden ve iklim değişikliğinin sebeplerinden bahsederken, amaçlarının farkındalık yaratmak olduğunu dile getirdi ve İklim Değişikliğine Karşı Çıkın Projesi’nin detaylarını anlattı.
Çokakoğlu: “Çevrenizi koruyun, bizim size yaptığımızı, siz sizden sonraki nesiller için yapmayın”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu ise yaptığı konuşmada, “Bu güzel sonbahar gününde sizlerle böyle bir programda olamktan büyük bir mutluluk duydum. Kaç kişinin bilgisayarı var? Kaç kişi internete giriyor? Evinde arabası olan kaç kişi var? Dijital oyuncağı olan kaç kişi var? Bizler sizin yaşınızdayken oyuncaklarımız tahtadan ve taştandı. Plastik bulursak çok sevinirdik. Siz bu yaşlara geldiğinizde ise bilgisayarlarınız oldu değil mi? Ama bizim zamanımızda bütün derelerden su akardı. Bizim zamanımızda vahşi hayvanlar şehirlerin kenarlarına kadar gelir yaşardı. Kuşların ve hayvan sürülerinin sayısı çok daha fazlaydı. Ama sizin çağınıza geldiğimizde maalesef birçok güzelliğimizi kaybettik. Bilgisayarları icat ettik, oyunları icat ettik ama maalesef çevreyi koruyamadık. Size düzgün bir çevre getiremedik” dedi.
İklim değişikliğinin doğal çevredeki her şeyi azaltan bir olay olduğunu belirten Genel Sekreter Yardımcısı Çokakoğlu, “Buna karşı çıkmamız lazım. Buna karşı çıkmak için de çok sorumlu, düzgün bireyler olmamız lazım. Hayatta ne olursanız olun, hangi mesleğe sahip olursanız olun, düşünceniz neye giderse gitsin, neye evrilirse evrilsin hep iyi insan olarak kalın. İyi insan olursanız çevrenize saygılı ve duyarlı insanlar olursunuz. Çevrenizi koruyun, bizim size yaptığımızı siz sizden sonraki nesiller için yapmayın” şeklinde konuştu.
Ana Tema: İklim Değişikliği
İklim Değişikliği Farkındalık Günü etkinliğinde 5-6-7 ve 8. sınıf orta öğretim öğrencilerinden oluşan 250 kişilik öğrenci grubu ile birlikte iklim değişikliği ana teması işlendi. Çevre ve iklim değişikliği konusunda duyarlılığın geliştirmesi amacıyla eğlendirici oyunlar, deneysel çalışmalar, elektronik oyun uygulamaları, sunum ve atölye çalışmaları yapıldı. Etkinliğin sonunda ise öğrencilere günün anlam ve önemini hatırlatacak katılım belgesi verildi. Etkinlikte, ‘Deniz Kaplumbağaları ve İklim Değişikliği’, ‘Deniz Suyu Asiditesi ve İklim Değişikliği’, ‘İklim Değişikliği Oyun Aplikasyonu’, ‘Yumurta Kutularından Tırtıl Yapımı’, ‘Artık Rulolardan Yarış Arabası ve Kalemlik Tasarımı’ ile ‘Çiçek Tohumu Ekiyorum Çalışması’ gibi atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Ödüllü parkur yarışmasında ise ‘Atık Türleri ve Geri Dönüşüm’ konulu yarışması düzenlendi.
İklim Değişikliğine Karşı Çıkın Projesi’nin temel amaçları
15.09.2017 tarihinde başlayan ve 15.03.2019 tarihinde sona erecek olan projenin temel amacı ise Mersin ili içerisinde yapılacak faaliyetlerle iklim değişikliği konusunda farkındalık oluşturmak ve yerel düzeyde katı atık yönetim kapasitesini geliştirmek. Bu kapsamda iklim değişikliği konusunda pilot bölgelerde seçilen hane halkları üzerinde karbon ayak izi farkındalık araştırması, yerel aktörlerle birlikte yuvarlak masa toplantıları, orta öğretim öğrencilerine dönük olarak elektronik öğrenme oyun uygulamaları ve farkındalık günü etkinliği, doğru/yanlış videoları, hane halkları üzerinde katı atık kaynağında ayırma verimlilik analizi, metan gazını kontrol altına almak amacıyla eylem planı hazırlanması ve katı atık konusunda iyi uygulamalar konferansının düzenlenmesi gibi bir dizi faaliyet gerçekleştirildi. 19 Ekim 2018011 19 Ekim 2018012 19 Ekim 2018013 19 Ekim 2018014 19 Ekim 2018015

Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ