HaberMatik V3.2

logo

Kılıçlılar buluştu

Kılıçlılar buluştu

16 Nisan 2018-009Anamur’un Kılıç köyünde 1. Kılıçlılar Buluşması gerçekleştirildi.

Çok sayıda Kılıçlı’nın katıldığı etkinlikte köylüler, akrabalar bir araya gelerek hasret giderdi. Piknik havasında geçen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Abdullah Aydın, şunları söyledi:

“Daima kalemin kılıçtan üstün olduğuna inanan Kılıç köyümüzün yerleşme tarihi 1800 lü yıllara dayanmaktadır. 1949 yılında ilkokul açılmadan önce köyde medrese eğitimi varmış. Bu nedenledir ki Kılıç büyük kentlere çok miktarda beyin göçü vermiş. Şu anda 21 hane kalan mahallemizde yılda bir sefer geleneksel hale gelecek şekilde toplanalım hasret giderelim, anıları tazeleyelim dedik. Bu vesile ile Anamur dışında olan arkadaşlarımız da yılda bir sefer de olsa doğup gittiği sılasını görsün istedik. Muhtarımız da önerimizi ev sahipliğini seve seve kabul etti. Eksiğimizle fazlamızla bu gün burada bu coşkulu ve duygusal kalabalığın karşısına çıktık. Hayırlı olsun.”

 

Kılıç Muhtarı Osman Gültekin de konuşmasında, “Abdullah Aydın kardeşim ve Tahir Şeref hoca böyle bir teklifle geldiler. Cuma namazını beraberce mahalle camimizde kıldıktan sonra cemaata da bu düşünceyi açıkladık. Memnuniyetle karşılandı. Bu gün bu toplantı gerçekleşti. Misafirlerimize hoş geldiniz diyor teşekkür ediyorum. Bu toplantıların geleneksel halde büyüyerek yapılması için muhtar olarak elimden geleni yapacağım. Emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

Kılıç ilkokulunun ilk mezunlarından olan emekli öğretmen Mehmet Tahir Şeref ise Kılıç köyünün tarihi ile ilgili bilgiler verdiği konuşmasında şunları söyledi:

“Kocaçay vadisinden 6 km kuzeybatıya düşen köy, medresesi olan bir geçmişi vardır. İlkokulu 1949 yılında açıldığı zaman çevre köylere de hitap eder durumdaydı.

Çukurabanoz, Boğuntu, Sugözü, Çaltıbükü köyleri Kılıç köyü muhtarlığına bağlı mahallelerdi. Zamanla köy ayrımları yapılınca şimdiki şeklini almıştır.

E-devlet kayıtlarında 1800 yıllarına kadar ölüm doğum kayıtları mevcuttur. Anamur ve yöresiyle ilgili bulunabilen kaynaklardan anlaşılacağı üzere Maraş ve doğu illerinden kopup gelen Türkmenler, Anadolu Selçuklu Devleti’nden kopanlar hatta ‘Tunuslular’ adlı bir sülale mevcut olup muhtemelen kaybedilen topraklardan Anadolu’ya dönenlerden köyümüze yerleşmeler olduğu tespit edildi.

Köyümüzün müstesna bir yerinin adı ‘Yağbasan’ adını taşır. Büyük Selçuklu tarihinde de ‘Yağ Basanlılar’ diye bir kol mevcuttur. Demek oluyor ki dağ arasındaki köyümüzü sığınak olarak yerleşenler toprağa bağlanıp hayvancılıkla uraşıp bir tarih yaratmışlardır.

Kılık kıyafet ve önemli gün adetleri incelendiğinde Orta Asya geleneklerinin izi görünür. Cenaze yollamalarında, ağıt yetirme niyetiyle Şamanizm gelenekleri hala geçerlidir.

İsimlerin başında genellikle ‘Molla’ mahlası vardır. Molla Ahmet, Molla Hüseyin, Molla Habip, Molla Mustafa gibi. Bu da medreseli eğitimin alışkanlığına dayanıyor.

Ailelerin unvanları vardır; Kiyalar, Nazımlar, Topcular, Kaleler, Çödeler, Molla Abdurrahmanlar, Maşaoğlular, İmamlar, Hatipler gibi. Sülaleler arası kız alıp vermede herhangi bir kısıtlama yoktur.

1949 yılında tek derslikli okula kavuştuktan sonra, milli konularda asla taviz verilmedi. İmece düzeniyle yakın köye bağlantılarını yaparak yol için devletin verdiği düzerin akaryakıtını karşılayarak bir ilke imza attılar.

Gelmiş geçmiş köy muhtarları fedakarca çalıştılar. Köy halkı yeniliğe açık olduğu için lider durumundaki muhtar da çalışarak olumlu sonuca ulaşıldı.

Mütevazı okuldan mezun olduktan sonra büyük fakültelerden mezun olmuş Kılıçlı olmakla övünen birçok görevlimiz mevcuttur.

M. Süreyya Anamur’un soyunun bir kesiti Kılıç köyünde yaşamıştır. Adı geçen Süreyya Anamur ilk meclislerde vekildir. Orman yasası, işçi işveren ilişkileri gibi birçok kanunda emeği vardır.

1950’lilerden sonra köye gelen seçim sandığına hiçbir oy atmayarak demokratik hakkını boykot halinde ispat etmiştir.

Burada birlik olabilmenin önemini vurgulama bakımından takdir toplamışlar.”

Etkinlikte Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehit ve ahrete intikal etmiş gaziler için Kur’an okundu. Ardından muhtarlık tarafından keşkek ikramı yapıldı. Hikmet Meydan ve eski muhtarlardan Mehmet Çelik şiir okudu.

Çay içilirken de anekdotlar anlatıldı. Avukat Tahir Tüncay Kılıç, Öğretmen Hatem Şeref, Öğretmen Mehmet Uysal, Mahalle sakini Bircan Oktar, Hikmet Meydan, Munise Şen Güzel ve Mustafa Ehlizoğlu duygularını anlatıp bu buluşmaların devamını istediler.

Etkinliğin sonunda Atatürkçü Düşünce Derneği Anamur Şubesi Başkanı Mutiş Filiz, ‘Her eve bir Türk bayrağı kampanyası’ kapsamında katılımcılara bayrak hediye etti.16 Nisan 2018-004 16 Nisan 2018-005 16 Nisan 2018-006 16 Nisan 2018-007 16 Nisan 2018-008 16 Nisan 2018-010 16 Nisan 2018-011 16 Nisan 2018-012 16 Nisan 2018-013 16 Nisan 2018-014 16 Nisan 2018-015 16 Nisan 2018-016 16 Nisan 2018-017 16 Nisan 2018-018

Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ

#

Kılıçlılar buluştu” için 1 yorum

  1. iskender fidan : diyor ki:

    Bu etkinlik KILIÇLI olmamakla beraber beni çok duygulandırdı.Hizmeti geçenleri tebrik ediyorum.Bu tür etkinliklerin insanlara beraber yaşama duygusu verir diye düşünüyorum.Günümüzde buna ihtiyacımızda var şüphesiz.