AbbVie ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden 12 Ekim Dünya Artrit Günü’nde RA hastalarına özel bir çözüm
Romatoid artrit (RA) hastalığına dikkat çekmek amacıyla AbbVie’nin desteği ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencilerinin tasarladığı özel ürünler hastaların yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefliyor. RA hastalarının günlük hayatlarında en çok zorlandıkları işleri kolaylaştırmak için özel şişe ve konserve kapağı açacağı üretildi. 12 Ekim Dünya Artrit Günü dolayısıyla RA hastalarıyla buluşacak
Dünyanın en ciddi ve karmaşık bazı hastalıklarına yönelik ileri tedaviler geliştirmek ve tıbbın hizmetine sunmak üzere faaliyetlerini sürdüren global biyofarma şirketi AbbVie’nin desteği; Türkiye Romatoloji Derneği, Romatizma Hastaları Bilgilendirme ve Destekleme Derneği (Romaturka) ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nün işbirliğinde romatoid artrit Hastaları için özel ürünler geliştirildi. 12 Ekim Dünya Artrit Günü dolayısıyla romatoid artrit hastalarının kullanımına sunulan ürünler için 80 farklı proje üzerinde çalışıldı.
Üniversite, hasta ve hekim dernekleriyle işbirliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında öğrenciler RA hastalarıyla bir araya gelip hastaların ihtiyaçları konusunda gözlem yaptılar. Tüm bu bilgiler ışığında RA hastalarının günlük yaşamını kolaylaştırabilecek 4 proje, alanında uzman jüri üyelerince ödüllendirildi.
RA hastalarının günlük hayatlarını kolaylaştırmayı hedefleyen tasarımların seçildiği projede; birincilik ödülünü şişe ve konserve kapağı açacağı tasarımı alırken, tırnak makası tasarımı ikinci, duş başlığı ünitesi tasarımı üçüncü ve diş macunu sıkacağı tasarımı dördüncü oldu. 12 Ekim Dünya Artrit Günü dolayısıyla bu ürünlerden biri olan özel amaçlı şişe ve kutu içecek açacağı ETAM Endüstri Ürünleri Tasarımı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından prototip olarak üretildi.
Bu özel ürünleri ortaya çıkaran proje geçtiğimiz aylarda Avrupa’nın en büyük Romatoloji Kongresi olan EULAR’ın Hasta Dernekleri organizasyonu olan Pare (People with Arthritis/Rheumatism in Europe)’nin Lizbon’da gerçekleşen yıllık konferansında Romatizma Hastaları Bilgilendirme ve Destekleme Derneği (Romaturka) “En İyi Proje” ödülüne layık görüldü. Ayrıca proje bu yıl EFPIA (The European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations)’nın her yıl sağlık alanındaki en iyi projelere yer verdiği kitapçıkta da yer alacak
.
Romatoid Artrit nedir?
En sık görülen iltihabi eklem hastalığı olan Romatoid Artrit (RA), genellikle el ve el bileği, ayak ve ayak bileğinin küçük eklemlerinde, dizlerde, dirseklerde ve daha seyrek olarak kalça ve omuzlarda görülüyor. (1) RA hastaları, şişe ve konserve kapağı açma, saç tarama, yemek yeme ve kilit açmak gibi günlük hayatta sıklıkla yapılan eylemleri yapamıyor ya da yapmakta zorlanıyor. Türkiye’de 12 milyon RA vakası olduğu tahmin edilen bu hastalık, kronik ağrılar ile hastaların fiziksel ve sosyal hayatlarını olumsuz etkiliyor ve yaşam kalitelerini önemli ölçüde azaltıyor. (2)
AbbVie Hakkında
2013’te Abbott’tan ayrılarak kurulan AbbVie, araştırmaya dayalı global bir biyofarma şirketidir. Şirketin misyonu uzmanlığını, işine adanmış çalışanlarını ve yenilikçiliğe yönelik benzersiz yaklaşımını kullanarak dünyanın en ciddi ve karmaşık bazı hastalıklarına yönelik ileri tedaviler geliştirmek ve tıbbın hizmetine sunmaktır. Tamamına sahip olduğu bağlı ortaklığı Pharmacyclics dahil olmak üzere AbbVie dünya genelinde yaklaşık 28,000 çalışanı ile 170’ten fazla ülkede faaliyetlerini sürdürmektedir. Şirket ve çalışanları, portföyü ve taahhütleri hakkında daha fazla bilgi için: www.abbvie.com ve www.abbvie.com.tr. Twitter: @abbvie. Kariyer olanakları için Facebook ya da LinkedIn sayfamızı takip ediniz.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Hakkında
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi; Sanat Tarihçisi, Arkeolog, Müzeci, Ressam Osman Hamdi Bey tarafından 1882’de Sanayi-i Nefise Mektebi adıyla kuruldu ve 2 Mart 1883’de öğretime başladı. Ülkemizin ilk sanat ve mimarlık yüksek okulu olan Kurum, 1928’de Güzel Sanatlar Akademisi adını aldı ve böylece ülkemizde Akademi ünvanını alan ilk yükseköğretim kurumu oldu. Güzel Sanatlar Akademisi, 1969’da 1172 sayılı Devlet Güzel SanatlarAkademileri Kanunu’nun kabul edilmesiyle birlikte bilimsel özerkliğe kavuştu. Kurum, 4.11.1981’de kabul edilen 2547 sayılı Kanun ve 20 Temmuz 1982’de çıkarılan 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile üniversiteye dönüşerek Mimar Sinan Üniversitesi adını aldı. Yarattığı çağdaş, özgün yapısını koruyarak, sanatta, tasarımda ve bilimde sürekli gelişmeyi hedefleyen eğitim öğretim anlayışını sürdürmek; ulusal ve uluslar arası eğitim öğretim ve araştırma kurumları, sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yürüterek, akademik kadromuz, öğrencilerimiz ve mezunlarımızın küresel platformdaki etkinliklerini güçlendirmek; günümüz bilgi çağında alanlarındaki birikimiyle sanat, tasarım ve bilim dallarının birlikteliği ve etkileşiminden güç alan bir “ihtisas üniversitesi” özelliği ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ni geleceğe taşımaktır.www.msgsu.edu.tr
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ETAM Endüstri Ürünleri Tasarımı Uygulama ve Araştırma Merkezi Hakkında
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi; Sanat Tarihçisi, Arkeolog, Müzeci, Ressam Osman Hamdi Bey tarafından 1882’de Sanayi-i Nefise Mektebi adıyla kuruldu ve 2 Mart 1883’de öğretime başladı. Ülkemizin ilk sanat ve mimarlık yüksek okulu olan Kurum, 1928’de Güzel Sanatlar Akademisi adını aldı ve böylece ülkemizde Akademi ünvanını alan ilk yükseköğretim kurumu oldu. Güzel Sanatlar Akademisi, 1969’da 1172 sayılı Devlet Güzel SanatlarAkademileri Kanunu’nun kabul edilmesiyle birlikte bilimsel özerkliğe kavuştu. Kurum, 4.11.1981’de kabul edilen 2547 sayılı Kanun ve 20 Temmuz 1982’de çıkarılan 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile üniversiteye dönüşerek Mimar Sinan Üniversitesi adını aldı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Bünyesinde yer alan ETAM, anafikir olarak 1999 ylında kurulmuş üniversite Rektörlüğüne doğrudan bağlı bir araştırma birimidir. 2012 yıllından itibaren yeniden yapılanan ETAM bünyesinde tasarım teknolojilerine sahip bir Uygulama Laboratarı, İnovasyon Stüdyosu ve Kariyer Planlama Merkezi ile entegre bir yapıya kavuşmuştur. TÜBİTAK, SANTEZ, KOSGEB projelerine tasarım hzmeti vermek dışında, ülkenin/ülke kurum ve sanayisinin ihtiyaç duyduğu alanına özel politika ve stratejiler konusunda araştırmalar, temel tasarım araştırmaları, tasarım Ar-Ge ve ürün geliştirme çalışmalarını gerçekleştirmektedir. www.msgsu.edu.trwww.etamlab.com http://etamkariyer.msgsu.edu.tr/ http://www.msgsu.edu.tr/tr-TR/hakkinda/2231/Page.a…
Romatizma Hastaları Bilgilendirme ve Destekleme Derneği (ROMATURKA) Hakkında
Romatizma Hastaları Bilgilendirme ve Destekleme Derneği, kısa adı ile Romaturka, romatizma hastalarına hizmet veren bir dernektir. 27 Nisan 2006 tarihinde romatizma hastaları ve yakınları tarafından kurulmuştur. Dernek, tanısı ne olursa olsun tüm romatizma hastalarının ihtiyaç duyduğu bilgi ve desteği sağlamayı ve hastalar arasında bir köprü oluşturmayı amaçlamaktadır.
BENZER HABERLER