CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, KİT’lerde sözleşmeli olarak çalışan personelin, yıllık izinlerini içinde bulundukları cari yıl içinde kullanmak zorunda olduklarını, izin hakkının bir sonraki yıla devredilmediğini ve izin kullandırılmayan personele herhangi bir ödeme de yapılmadığını belirterek bu durumun düzeltilmesi çağrısında bulundu. Çamak, sözleşmeli personelin ücretleri hesaplanırken yapılan işin riskinin dikkate alması gerektiğini de söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Baklanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nde (KİT) sözleşmeli olarak çalışan personelin sorunlarını gündeme getirdi.
Çamak, Bakan Müezzinoğlu’nun Kasım ayında yapılan Kamu Personeli Danışma Kurulu’nda ‘KİT’lerde sözleşmeli personelin ücret gruplarının 5’ten 3’e düşürülmesi, KİT’lerdeki sözleşmeli personelin yılık izinlerinin bir sonraki yıla devri, Devlet Hava Meydanları İşletmesi personeline ödenen havacılık tazminatının oranın artırılması’ konularında vaatlerde bulunduğunu hatırlattı.
Çamak, “Yüksek Planlama Kurulu’ndan bir karar çıkmadığından; KİT çalışanlarının ciddi eşitsizliklere neden olan temel ücretleri halen 5 grup üzerinde hesaplanmakta, işyerlerinin coğrafi durumu, yapılan işin riski temel ücret hesabında değerlendirilmemektedir. Bu değişikliklerin halen gerçekleştirilmemesi nedeniyle KİT sözleşmeli personelini yıllık izni memurlarda olduğunun aksine cari yıl içerisinde kullanılmak zorunda. İşçilerde olduğu gibi kullandırılmayan izin için bir ödeme de yapılmamaktadır. Oysa KİT çalışanlarının yıllık izinlerinin memurlarda olduğu gibi bir sonraki yıla devrine imkân sağlanması için çalışma yapılacağı toplu sözleşmede karara bağlanmıştı” ifadelerini kullandı.
Çamak, soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi: “KİT’in sözleşmeli çalışanları arasında ciddi ücret dengesizliklerine ve çeşitli hak kayıplarına neden olan eşitsizliklerin giderilmesi için Toplu Sözleşmelerde taahhüt ettiğiniz ve son 2 yıldır söz verdiğiniz değişiklikleri gerçekleştirmeyi düşünüyor musunuz? Toplu sözleşmelerde taahhüt ettiğiniz değişikleri gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız, son iki yıldır öngörülen tarihlerin mütemadiyen geçmesine rağmen neden şu ana kadar Yüksek Planlama Kurulu’ndan ilgili kararlar çıkmamaktadır?”
Sosyal hizmet uzmanları neden atanamıyor?
CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, sosyal hizmet uzmanlarının kamuya atanmasında yaşanan sıkıntıları da meclis gündemine getirdi. Genel kurulda konu hakkında söz alan Çamak, “Sosyal hizmet uzmanlığı ve sosyal hizmet mesleği her şeyden önce sosyal değişme ve kalkınmayı hedefleyen bir meslek alanıdır. Devlet sosyal hizmet uzmanlarına yeteri kadar ve hakkaniyetli kadrolar vermiyor. Dahası, bu meslek alanına atanması gereken sosyal hizmet bölümü mezunları yerine farklı bölümlerden atama yapılmaktadır. 12 Kasım 2015 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 2016 yılına kadar açılması planlanan ‘Okul Sosyal Hizmeti’ hâlâ faaliyete geçmemiştir. Bu projenin bir an önce hayata geçmesi hem toplumsal bir ihtiyaca yanıt verecek hem de bu meslek alanındaki istihdam sorununa kısmi de olsa bir çözüm getirmiş olacaktır.”
BENZER HABERLER