Anamur Ticaret ve Sanayi Odası (ANTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Torunoğlu‘‘Torba Yasa’ olarak da bilinen iş kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması ile ilgili gazetemize yaptığı basın açıklamasında şu bilgileri verdi.
Ferudun Torunoğlu tarafından yapılan açıklama şöyle;
“11.09.2014 tarih ve 29116 mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘‘Torba Yasa’ olarak da bilinen iş kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması ile bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına dair 6552 sayılı kanun ile Odamız üyelerinin de birikmiş aidat borçlarını çeşitli avantajlarla ödeme imkânına kavuştuğunu söyleyerek açıklamalarda bulundu.
Üyelerimizin Birikmiş aidat Borçlarını 8 taksitle veya % 10 Peşin İndirimi ile Ödeme İmkanı getirilmiştir.
Torba Kanun olarak da adlandırılan Torba Yasa ile oda üyelerimizin 11 Eylül 2014 tarihine kadar ödenmemiş olan aidat borçları için üretici fiyatları endeksi (Yİ-ÜFE) esas alınıp , hesaplanarak oluşturulacak yeni tutar üzerinden ödemeleri halinde faiz ve gecikme faizi silinecektir. Ayrıca Üyelerimizin birikmiş aidat borçlarını üçer aylık dönemler halinde 8 taksitle ödeme veya taksit yerine tek seferde ödeme yapmaları halinde yüzde 10 indirimli ödeme imkanı da sağlanmıştır.
Taksitli ödemede, İlk Taksit 31 Aralık 2014 tarihinde ödenecektir.
Odamız üyelerinin aidat borçlarına üçer aylık dönemler halinde 8 taksitte ödeme imkanından yararlanabilmeleri için üyelerimizin 30 Kasım 2014 tarihine kadar odamıza başvurmaları ve ilk taksitlerini 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödemeleri gerekmektedir. Torba Kanun ile üyelerimizin aidat borçlarını yapılandırma kapsamında taksitlendirmeleri işlemi için Odamızında halen kullanılmakta olduğu TOBB net üyelik programında Birliğimizce 6552 sayılı yasa gereği Borç yapılandırılabilmesi için sayfa açılmış olup , Borç yapılandırması için başvuruda bulunan üyelerimizin hesaplamaları üyelik sistemi vasıtasıyla yapılarak bilgi verilebilecektir.
Üyelerimizin birikmiş aidat borçlarını ödemeleri için bu çok önemli fırsatı değerlendirmeleri için en geç 30 Kasım 2014 tarihine kadar Odamıza başvurmaları gerekmektedir.6552 sayılı Yasanın Üyelerimizin birikmiş aidat borçlarına ilişkin 77 inci ve Geçici 18 inci maddesi aşağıya çıkarılmıştır.
Sermaye artırımını yapmayan şirketlere ek süre verilmiştir.
Ayrıca 6552 sayılı Torba Yasa ile Sermaye arttırımlarını yapmadıkları için 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Geçici 7 inci maddesi kapsamında haklarında işlem başlatılarak kayıtları Ticaret Sicili Müdürlüğünce Resen silinen ve sermayelerini asgari miktara çıkartmak isteyen şirketlere 11/12/2014 tarihine kadar yeniden ek süre verilmiş olup, sermayesini arttıranların kayıtları Resen tekrar oluşturulacaktır. Süre uzatımı ve Resen kayıt oluşturmaya ilişkin 134 üncü ve Geçici 10 uncu maddesi aşağıya çıkarılmıştır.
Anamur ve Bozyazı İlçelerimizde faaliyet gösteren üyelerimize önemle duyurulur.
6552 SAYILI İŞ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İLE BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUNDA (TORBA YASA) ODAMIZ ALACAKLARI İLE İLGİLİ MADDE
MADDE 77 – 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 18 – Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ödenmesi gerektiği hâlde ödenmemiş olan, bu Kanun hükümlerine göre üyelerin oda ve borsalara olan aidat, navlun hasılatından alınacak oda payları ve borsa tescil ücreti ile oda ve borsaların da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine olan aidat borçları asıllarının ödenmemiş kısmının tamamı ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi ferî alacaklar yerine bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın; birinci taksiti bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üçüncü ayın sonuna kadar, kalanı üçer aylık dönemler hâlinde sekiz eşit taksitte ödemeleri hâlinde, bu alacaklara uygulanan faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi ferî alacakların ve borç asıllarının bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce kısmen veya tamamen ödenmiş olması hâlinde ise ödenmiş borç asıllarına isabet eden faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi ferî alacakların tahsilinden vazgeçilir.
Ödenmesi gereken toplam tutarın birinci taksit ödeme süresi içinde ödenmesi hâlinde, ödenmesi gereken tutardan %10 oranında indirim yapılır.
Bu madde hükmünden yararlanılabilmesi için bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar alacaklı birime başvurulması şarttır. Madde kapsamında ödenmesi gereken tutarların maddede öngörülen süre ve şekilde kısmen veya tamamen ödenmemesi hâlinde, ödenmemiş alacak asılları ile bunlara ilişkin faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi ferî alacaklar ilgili mevzuat hükümlerine göre tahsil edilir.
Bu madde hükmünden yararlanmak isteyen borçluların maddede belirtilen şartları yerine getirmelerinin yanı sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şarttır. Bu kapsamda tamamı ödenen alacaklara ilişkin yargılama giderleri ile icra masrafları ve vekâlet ücretleri karşılıklı olarak talep edilmez.
Bu maddede geçen, Yİ-ÜFE aylık değişim oranları tabiri, Türkiye İstatistik Kurumunun her ay için belirlediği 31/12/2004 tarihine kadar toptan eşya fiyatları endeksi (TEFE) aylık değişim oranlarını, 1/1/2005 tarihinden itibaren üretici fiyatları endeksi (ÜFE) aylık değişim oranlarını, 1/1/2014 tarihinden itibaren yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranlarını ifade eder. Bu madde hükümlerine göre ödenecek alacaklara bu Kanunun yayımlandığı ay için uygulanması gereken Yİ-ÜFE aylık değişim oranı olarak, bu Kanunun yayımlandığı tarihten bir önceki ay için belirlenen Yİ-ÜFE aylık değişim oranı esas alınır.
İşi bırakma veya resen terk nedeniyle vergi mükellefiyeti sona erdiği hâlde oda/borsa kayıtları devam eden üyelerin vergi mükellefiyetinin sona erdiği tarihe kadar ödenmeyen borçları için bu madde hükümleri uygulanır. Vergi mükellefiyetinin sona erdiği tarihten sonra tahakkuk etmiş aidat borçlarının asılları ile birlikte ferî borçlarının tamamının tahsilinden vazgeçilir.”
SERMAYE ARTIRIMINI YAPMAYAN ŞİRKETLERLE İLGİLİ MADDE
MADDE 134 : 6102 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
‘’GEÇİCİ MADDE 10 – 14/2/2014 tarihine kadar Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre yapılması gereken sermaye artırımlarını herhangi bir nedenle yapmamış olan şirketler hakkında asgari sermaye şartını bu maddenin yayımı tarihinden itibaren üç ay içinde yapmaları hâlinde fesih işlemi uygulanmaz. Sermaye artırımında bulunmaması nedeniyle ticaret sicili kaydı silinenlerin de bu süre içinde sermaye artırımı için başvurmaları hâlinde kayıtları resen yeniden oluşturulur.
BENZER HABERLER