Anamur Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Elif Güven
Dr. Elif Güven, “Sizde iki bardak süt için”
Anamur Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Elif Güven Sade 21 Mayıs Dünya Süt Günü nedeniyle yazılı açıklamada bulundu. Sade yaptığı yazılı açıklamada çocukları 2–4 bardak yetişkinleri 2 bardak süt içmeye davet etti.
Süt ve süt ürünleri içerdiği kalsiyum açısından özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde kemik gelişiminin sağlanması,boy uzaması ,diş gelişimi ve yaşlılıkta osteoporozun (kemik erimesinin ) önlenmesi açısından çok önemli olduğundan bahseden Dr. Elif Güven Sade, bunun yanında sütün içerdiği protein, vitamin ve minerallerle zihinsel gelişimde de önemli rol oynadığından ve bağışıklık sisteminin korunmasını sağladığından bahsetti.
Kalsiyum depolarının dolması için süt içme alışkanlığının mümkün olan en erken yaştan itibaren başlaması gerekmektedir. Yapılan araştırma sonuçlarına göre ülkemiz kişi başı yıllık 23 litre süt tüketimi ile Avrupa ülkeleri arasında son sırada yer almaktadır. Bu nedenle ailelerin ve çocukların bilinçlenmesi süt tüketim alışkanlığının oluşmasında çok etkilidir. Çocuklarda süt tüketim alışkanlığı kazandırmak için, okullarda “Okul Sütü Programı “ kapsamında (Anasınıfı,1.,2.,3.,ve 4. sınıf öğrencilere ) “Sütün Sağlığımız İçin Önemi” konusunda eğitimler verilmekte ve öğrencilere süt dağıtılmaktadır. Her çocuğun (süt ve süt ürünleri tüketimine engel sağlık problemi olmayan) günde en az 2 su bardağı süt ( Kansızlığa sebep olacağından 4 su bardağından fazla tüketilmemelidir.) veya 1 kase yoğurt ve ya 1 kase yoğurttan yapılmış ayran ve 2 kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmesi gerekmektedir. Yetişkinlerinde 2 su bardağı süt veya sütün yerini tutan süt ürünlerini tüketmesi gerekmektedir. Kalsiyumun etkinliğini artırmak için D vitaminine ihtiyaç vardır. Bunun içinde günde 10-15 dakika güneş ışınlarının dik gelmediği saatlerde güneş ışığından faydalanılmalıdır.
Güven, “her şeyin başı sağlık sağlığın başı aşı”
Anamur Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Elif GÜVEN SADE 21-27 Mayıs Oral Polio (Çocuk Felci )Aşı Kampanyası Çalışmaları için basın açıklaması yaptı. Sade yazılı açıklamasında şunları belirtti.
Çocuk Felci hastalığı poliovirüs adı verilen bir virüsün sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Çocuk felci virüsünün üç farklı tipi vardır. Hepsi ağız yoluyla vücuda girer, boğazda ve bağırsaklarda çoğalarak vücudun diğer bölümlerine yayılır. Hastalık üst solunum yolu enfeksiyonu, mide bağırsak sistemi bozukluğu ve grip benzeri bulgular verir. Başlangıç belirtileri ateş,baş ağrısı,halsizlik,kusma, boyunda sertlik, kol ve bacaklarda ağrıdır.Araştırma sonuçlarına göre 200 vakadan birinde virüs omuriliğe geçerek sinirleri tahrip edip hayat boyu sürecek felçlere neden olmaktadır.Felçli vakaların %5-10 unda solunum kaslarında felç gelişerek ölüme neden olmaktadır.
Hastalık her yaşta seyrek olarak görülmesine rağmen özellikle 5 yaşından küçük çocuklarda görülme oranı daha fazladır. Çocuk Felci hastalığının mevsimsel özelliği vardır. Yaz aylarında, erken sonbahar döneminde ve ılıman iklimlerde daha sık görülmektedir.
Virüs; temizliğe dikkat edilmeyen kötü hijyen koşulları içerisinde yaşayan çocukların dışkısı ile kirlenmiş besin ve sular ile bulaşır. Virüsün taşıyıcısı insandır.
Çocuk felci hastalığının tedavisi yoktur. Bu nedenle korunma tedbiri olarak özellikle aşılama güvenli ve etkili bir yöntemdir. Ülkemizde 1963 yılından bu yana Çocuk felci aşısı uygulanmaktadır.Aşı çocuğun ağzına 2 damla şeklinde uygulanır.
Ateş, ishal,öksürme gibi rahatsızlıklar çocuğunuzun aşısının uygulanmasına engel değildir. Aşı yapıldıktan sonra beslenmenin sınırlandırılmasına gerek yoktur. Çocuk normal yaşantısına devam edebilir. Ancak çocuğun ciddi bir hastalığı varsa (kanserler ve bağışıklık sistemini baskılayan tedaviler alıyorsa) mutlaka sağlık personeli bilgilendirilmelidir.
Mersin İlimizde ve tüm ilçelerde Oral Polio (Çocuk Felci) Aşısının 2. Tur Kampanyası 21 – 27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olup İlimizdeki 0-59 aylık tüm çocuklar tespit edilerek daha önce aşılanma durumlarına bakılmaksızın ek olarak Oral Polio Aşısı ile aşılanması sağlanacaktır.
Destek aşılama çalışması sırasında uygulanan Oral Polio Aşı (Çocuk Felci) dozları ek doz kabul edilecek ve rutin aşılama hizmetleri ile verilen dozların yerini almayacaktır.
– 0-59 ay arası çocuğunuz 1 gün önce aşı yapılmışsa (oral polio aşısı da dahil) tekrar aşılanacaktır.
– Oral polio (çocuk felci) aşısı uygulanan çocuğumuza ertesi gün yapılması gereken aşılar aksatmadan yaptırılabilir.
– Yapılmaması durumunda oluşacak hastalığın çocuğunuzda bırakacağı sekele bağlı sakatlık durumunun çaresi ve tedavisi yoktur.
– Çocuklarımıza ağızdan sadece 2 doz olarak uygulanan oral polio aşısı için herhangi bir ücret talep edilmeyecek, sağlık personellerimizce ücretsiz olarak yapılacaktır.
07-13 Nisan 2014 tarihinde “Aşılayın Önleyin, Aşılanın Korunun” Sloganıyla 1. Oral Polio (Çocuk Felci Aşı kampanyasını ilçemizde %100 başarıyla tamamlamıştık. 21-27 Mayıs 2014 tarihleri arasında uygulanacak olan aşı kampanyamıza tüm halkımızın duyarlı davranmasını ve 0-59 aylık çocuklarının aşılanması için sağlık personeline yardımcı olmalarını bekliyoruz.