Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Soma Kömür İşletmeleri’nde meydana gelen kazaya ilişkin yazılı bir başsağlığı mesajı yayımladı.
Soma’da meydana gelen şu ana kadar 200’ün üzerinde vatan evladının, işçi ve emekçi kardeşimizin can verdiği elim olay bizleri ve milletimizi derinden üzmüştür.
Bu kayıp sayıların gittikçe artacağı gerçeğinin altı da yetkililerce çizilmektedir.
Gerek Hükümet ilgililerinin, gerekse muhalefet liderleri ve mensuplarının bu durum karşısındaki kamuoyuna karşı olumlu, ılımlı, sağduyulu davranış ve konuşmaları, açıklamaları özlenen tablolardır.
Böylesine acı ve üzüntü verici bir olayda yıkıcı, yok edici, acıları daha da arttırıcı bir söylemi hiç kimsenin seçmemesini iktidarı ile muhalefeti ile gerekirse ne denli edep ve adap çizgisinde hareket edileceğini ortaya koymuştur.
Öncelikle Bu üzüntü veren olay karşısında, acıların dindirilmesi, üzüntülerin hafiflemesi, yaraların sarılması, acıyı yaşayanların yanında sükûnetle, itidalle, vicdan ve merhamet ölçüleri içinde yer alan, görevini yapan herkese saygı sunuyoruz.
Manisa’nın Soma İlçesi Eynez Bölgesinde linyit kömürü üretimi yapan Soma Holding’e bağlı Soma Kömür A.Ş’ne ait ocakta, elektrik trafosu patladığını, Trafonun patlamasının ardından geniş bir alanda yangın çıktığını, ardından bu olayların geliştiğini öğreniyoruz.
Bugün itibari ile işçi ve emekçilerin açıklamalarından, Linyit ocağında trafonun patlaması nedeniyle elektrikler kesildiği için asansörün çalışması da durduğu, temiz hava aspiratörlerinin çalışmadığı, içeriye oksijenin girmediğini öğreniyoruz.
Galeriler binlerce metre derinlikte olduğunu hepimiz biliyoruz..
500’den fazla işçinin orada mahsur kaldığı gerçeği ortada…
Galeriden çıkartılan ve Soma Devlet Hastanesine kaldırılan işçilerden şu ana kadarki olanların duman zehirlenmesi (Karbonmonoksit) sonucu yaşamını yitirdiği, bu sayının artabileceği ilgili bakanca büyük bir üzüntü ile belirtilmektedir.
Bu acı olay bizlere iş güvenliğinin önemini bir kez daha hatırlatıyor. Bu husus da bundan sonrası için daha çok dikkatle ve titiz tedbirlerin alınması gerekmektedir.
Soma da bilindiği üzere 12 bin maden işçisi çalıştığı söz konusudur.
Böylesine büyük sayıda maden işçisinin çalıştığı yerde bu tür iş kazalarından kurtarılan işçilerin tedavisine dönük devlet tarafından yapılmış özel bir sağlık biriminin olması, özellikle yanık ünitesi de bulunması gerekir.
Ayrıca, bu olay, Linyit ocaklarında enerji ihtiyacını karşılayan trafoların günün teknolojisine uygun hale getirilmemesi, periyodik bakımlarının düzenli bir şekilde yapılması gerektiğinin önemini ortaya koymaktadır.
Soma’da yaşamını yitiren vatandaşlarımızın aile ve yakınlarının acılarını paylaşıyor ve kendilerine başsağlığı diliyoruz. Galeride mahsur kalan ve kurtarılarak hastaneye kaldırılan yaralı işçi emekçi kardeşlerimize ise şifalar dileğimizi iletirken, kazada hayatlarını kaybederek ahrete göçen madenci kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine, sevenlerine ve milletimize başsağlığı, sabırlar diliyorum.
BENZER HABERLER