HaberMatik V3.2

logo

20 Ağustos 20181001Kurban bayramında neredeyse her gün et tüketilmesi, meyve ve sebzenin tercih edilmemesi sindirim sorunlarına davetiye çıkarıyor. Üstelik aşırı miktarda et tüketmenin, kalp-damar hastalıkları ile gut hastalığı riskini arttırdığı, tansiyon ve şekerin yükselmesine neden olduğu da bilinen bir gerçek. Vücudun, kişinin yaşına, cinsiyetine, kilosuna, boyuna göre besin gruplarına olan ihtiyacı değişiklik gösterdiğini belirten Acıbadem Adana Hastanesi Diyetisyen Pakize Gizem Akgül; her besinin fazlasının vücuda zarar verebileceği gibi fazla miktarlarda et tüketiminin zararlı olabileceğinin altını çiziyor.

Kurban bayramının sadece şeker ve tatlının değil etin de çok fazla tüketildiği bir bayram olduğunu belirten Acıbadem Adana Hastanesi Diyetisyen Pakize Gizem Akgül; her şeyde olduğu gibi eski bir atasözünü akıllardan çıkarmamak gerektiğini belirterek “Her şeyin azı karar, çoğu zarar” diyor.

Azı yarar çoğu zarar
Et, zengin bir protein kaynağı. Vücudun büyümesi, gelişmesi ve hastalıklara karşı direncinin sağlanabilmesi için kişinin günlük enerjisinin % 12-15’ i proteinlerden sağlanması gerekiyor.
Doymamış yağ oranı yüksek, hayvansal bir protein kaynağı olan et aşırı tüketildiğinde kan yağlarının yükselmesine ve buna bağlı kalp damar hastalıklarının oluşmasına neden oluyor. Aşırı et tüketilmesi sonucu tansiyon yükselmesi, şişmanlık ve insülin metabolizma dengesi bozulacağından diyabet ortaya çıkabiliyor.

Sindirim sistemini yormayın
Sindirimi zor olduğundan etin aşırı miktarlarda tüketimi sindirim sistemini yorarak midesinde sağlık problemleri olan kişilerde rahatsızlığa neden olabiliyor. Pişirme yöntemi olarak kavurma ve kızartma gibi sindirimi zor ve mide asidesini artıracak yöntemler tercih etmek yerine, fırında veya mangalda pişirmeyi tercih edin.

Etle birlikte C Vitamini tüketin
Et; meyve veya sebze gibi posalı yiyecek grubunda olmadığından aşırı tüketildiğinde kabızlık problemine sebep olabiliyor. Kabızlığın önüne geçebilmek için etli yemeklerin yanında güçlü posa kaynakları olan mevsim sebzelerinin tüketilmesi gerekiyor. Kırmızı et demir yönünden zengin olduğundan fazla tüketilmesi halinde alınan fazla demirden dolayı idrarla kalsiyum atımı oluyor. Vücudun bu demirden maksimum fayda sağlayabilmesi içinse C vitamini yönünden zengin besin kaynaklarını etle birlikte tüketilmesi fayda sağlıyor. Örneğin, uygun pişirme teknikleriyle yapılan eti bol miktarda yapılan limonlu bir yeşil salatayla birlikte tüketmeyi tercih edebilirsiniz.

Bayram tatlılarına meyveli çözümler
Yemek sonrası hemen tatlı tüketmemeye özen gösterin. Yemekten iki saat sonra meyve tatlıları tüketerek bayramınızı hem hafif hem de sağlıklı geçirebilirsiniz. İçerisine karanfil ve kabuk tarçın eklenerek hazırlanmış mevsim meyveleri ile buz gibi ferahlatan hafif ve şekersiz tatlılar hazırlayabilirsiniz. Özellikle yazın vazgeçilmezi dondurma 2 topu geçmeyecek şekilde tercih edilebilir.

Yaz sıcakları ve bayramın bir araya gelmesi ile oluşabilecek hazımsızlıkların önüne geçmek için su içmeyi de ihmal etmeyin. 10-12 bardak su yaz aylarında rahat bir bayram geçirmenize yardımcı olacaktır.20 Ağustos 20181016

#

SENDE YORUM YAZ