HaberMatik V3.2

logo

Anamur Toplum Sağlığı Merkezi DUYURU

Anamur Toplum Sağlığı Merkezi DUYURU

gündem003

ERKEN FARK EDERSEK ÇOK ŞEY FARKEDER.
Anamur Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekimi Dr.Emin Çiçekler   Ekim ayının ilk günü başlayıp bir ay süreyle devam edecek olan meme kanseri bilinçlendirme ayı olması dolayısıyla ilçemizde  çeşitli etkinlikler düzenlenecektir. Bu kapsamda halka broşür dağıtılacak,yürüyüş yapılacak, Aile Sağlığı Merkezlerinde halka eğitimıer verilecek.

Amaç:Erken teşhisin önemi anlatarak halkta farkındalık yaratmaktır.

Doktor Emin Çiçekler ‘ Meme kanseri kadınlarda en fazla görülen kanserdir. Meme kanseri, hücrelerin kanser niteliği kazanması (sınırsız ve kontrolsüz çoğalma, büyümeye başlaması) sonucu oluşur.Dünyada ve ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanser olan meme kanseri her 8-10 kadından birinde yaşam boyunca oluşmaktadır. Fakat çok az kişi bunun önemini anlamakta veya risk altında olduğunun farkına varmaktadır.’ dedi.

Belirtiler nelerdir?

Doktor Emin Çiçekler  Meme kanserinin en sık belirtisi memede ağrısız bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların yüzde 10 kadarı, kitle olmaksızın ağrı hissetmektedir. Meme kanserinin daha seyrek görülen belirtileri göğüste oluşan geçici olmayan değişimler (örneğin kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar), akıntılar, göğüs ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere göğüs ucu belirtileridir. Tedavisi en kolay olan erken evredeki meme kanserleri tipik olarak hiçbir belirti göstermezler. Bu nedenle, kadınların meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarını uygulamaları çok önemlidir. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavi seçeneklerinin sayısını, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını önemli oranda arttırır. dedi.

Erken tanı için tarama tetkikleri nelerdir?

Erken tanı için temelde önerilen birbirlerini tamamlayıcı üç yöntem vardır:

  • Kişisel (Kendi kendine yapılan) meme muayenesi: 20 yaş sonrası, reglin 7-10. günleri arasında ayda bir kez yapılması önerilir.
  • Klinik (Doktor tarafından yapılan) meme muayenesi: 20-40 yaş arası 1-3 yılda bir, 40 yaşından itibaren ise yıllık olarak doktor tarafından meme muayenesi yapılması önerilir.
  • Mamografi: Standart düzeyde riski olan kadınlarda 40 yaşından itibaren iki yılda bir mamografi yapılması meme kanserinin erken evrede yakalanmasını sağlamaktadır.

           ANAMUR TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ VE AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE  TARAMALAR ÜCRETSİZ YAPILMAKTADIR.
BU KAPSAMDA;

—–30-65 yaş aralığındaki bayanlara rahim ağzı kanser taraması(pap smear ve HPV testi)

—–40-69 yaş aralığındaki bayanlara meme kanser taraması için mamografi çekimi

——-50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkek bireylere kolon kanser taranması için Gaitada Gizli Kan aranması testi uygulanmaktadır.

 

 

#

SENDE YORUM YAZ